info@fcdekampioenen.com

Achter de schermen

De meeste scènes spelen zich af in het café, de leefkamers van de spelers en de trainer. Ook in het huis en bureau van de voorzitter of in het pand van de buurman wordt vaak gefilmd. Het voetbalveld in Emblem is de thuisbasis van F.C. De Kampioenen. De binnenopnames vonden plaats in studio 5 van de VRT-gebouwen.

Achter de schermen in studio 5

Het café is één van de centrale decors van de reeks. Het bleef gedurende de hele reeks ongewijzigd, maar werd omwille van technische redenen wel uitgebreid met twee panelen. Het decor moest namelijk breder gemaakt worden toen breedbeeld televisie zijn opgang maakte. Om dezelfde reden werden de ronde tafels vervangen door ovalen.

De brocanterie van Fernand is eigenlijk al in gebruik sinds seizoen 1. Achtereenvolgens waren de eigenaars: Dimitri De Tremmerie, Bernard Theofiel Waterslaeghers en nu Fernand Costermans. Het is gebouwd door Paul Degueldre en dit decor mocht dienen om Pol zijn eerste stappen in de reeks te laten zetten. In 2008 was het nodig om het decor van een nieuwe vloer te voorzien nadat de studio onderwater was gelopen.

Het decor van Boma dateert ook al van het begin van de reeks. In de loop van het feuilleton kwamen geregeld nieuwe foto’s bij, de allergrootste verandering in Boma’s decor was echter de foto van Pascaleke die verdween om plaats te maken voor een foto van Goedele.

Het decor van Radio Hallo is pas in gebruik sinds seizoen 18. Het is het tweede decor dat gebruikt wordt voor Radio Hallo. In de reeks is de radiostudio afgebrand, maar helaas voor de decorbouwers werd het voor de opnames ook echt in de fik gezet en moest er een nieuw decor opgebouwd worden.

Het decor van Xavier en Carmen ziet er uit alsof het ergens opgeraapt werd in de jaren zeventig, maar het werd in 1989 speciaal voor deze reeks gemaakt. Het werd ontworpen en gerealiseerd door Paul Degueldre. Het decor wordt al 21 jaar bewoond door Carmen, Xavier en Neroke. Ooit verscheen er een extra deur waarachter Carmen haar krantenwinkel, maar met de winkel verdween de deur naar mysterieuze oorden. Het decor werd in die 21 jaar drie keer opnieuw behangen, maar telkens met hetzelfde stijl behang.

De loft waar Pol en Doortje woonden en waar nu Marcske, Bieke en Paulientje wonen is al in gebruik sinds het vijfde seizoen. Vijftien seizoenen later werd er een extra deur in het decor geplaatst om een doorgang te maken naar de kamer van Paulientje. Dit decor werd volledig binnen de muren van de VRT gemaakt.

Pol en Doortje verhuisden in reeks 12 naar een ander appartement nadat ze bij Fernand weggingen en bij Pascale uitkwamen. Later gaan ze nog in een hun droomhuis wonen, dat ze verder gerestaureerd hadden. Voor het huis klaar was logeerden ze even in een caravan.

Andere decors zoals de kleedkamer, de keuken en woonkamer Pascale, het appartement van Pico en Doortje, de eerste kamer van Marc en Bieke, winkel Carmen & Xavier.

Achter de schermen op het voetbalveld

Het was opnameleider Rik Daniels die tientallen voetbalvelden in Vlaanderen afschuimde. Op zoek naar een geschikt terrein voor de Kampioenen. Hij liet uiteindelijk zijn oog vallen op het terrein van K.F.C. Michiel in Emblem. Dat veld was een B-terrein en ook rustig gelegen. De belangrijkste reden waarom er gekozen werd voor Emblem, is de hoeve tegenover het voetbalterrein. Er moest namelijk een gebouw dat kon doorgaan voor de garage van DDT. De hoeve, eigendom van een oude boer, werd voor de buitenopnames omgetoverd tot DDT OK Cars.

In 2009 kwam er aan de opnames in Emblem een einde toen een golfclub uit het Antwerpse de terreinen voor langere tijd huurde. Voor reeks twintig en eenentwintig werd daarom uitgeweken naar de terreinen van de Stormvogels in Haasrode.

Het adres van het voetbalveld in Emblem:
Ranstsesteenweg 86
2520 Emblem