info@fcdekampioenen.com

De historie

Hieronder vind je alle hoogtepunten van de succesvolste tv-serie van Vlaanderen.

1989

De ‘Sector Amusement’ van de toenmalige BRT geeft eind 1989 groen licht voor een programmavoorstel van de ”founding fathers” Bruno Raes (producer), Luc Beerten (script-editor), Willy Vanduren (regisseur) en de scenaristen Peter Cnop, Willy Van Poucke en Frank Van Laecke. Later versterken de schrijvers René Swartenbroekx, Anton Klee, Luc Kerkhofs, Eddy Asselberghs, Wout Thielemans, Bart Cooreman, Knarf Van Pellecom, An Swartenbroekx en vele anderen het team. Voor het eerst wordt voor een Vlaamse tv-serie, naar Angelsaksisch model, een schrijverscollectief ingezet.

1990

F.C. De Kampioenen wordt voor het eerst voor een ‘levend publiek’ opgenomen in Studio 5. De eerste aflevering wordt uitgezonden op zaterdagavond 6 oktober 1990. De reeks slaat meteen aan.

1991

De uitzending van 7 december haalt 1.767.000 kijkers en een waardering van 86. De stuntelige reporter van Radio Hallo, Marc Vertongen (Herman Verbruggen) werkt zich meer en meer in de kijker.

1993

Bij de start van de derde van F.C. De Kampioenen krijgen Pico (Walter Michiels) en Doortje (Ann Tuts) een zoontje: Billie (Laurent Roose).

1994

Na 4 seizoenen verlaat trainer annex cafébaas Oscar Crucke, die vertolkt wordt door Carry Goossens, de reeks. In de laatste aflevering van dat seizoen verdwijnt hij op mysterieuze wijze uit F.C. De Kampioenen. Eerder had Pico (Walter Michiels) Doortje (Ann Tuts) al verlaten voor een andere vrouw. In aflevering 53 komt het neefje van DDT, Pol De Tremmerie (Ben Rottiers), de ploeg versterken.

1997

Frank Van Laecke maakt een filmscript voor F.C. De Kampioenen, maar het project blijft hangen. De film Max wordt wel gerealiseerd, met Jacques Vermeire in de hoofdrol. In de nasleep van de filmheisa verlaat Jacques na acht seizoenen F.C. De Kampioenen. Ondertussen loopt een remake van de reeks twee seizoenen met succes op de Portugese televisie.

1998

In reeks negen maakt de garage van DDT plaats voor het restaurant van BTW, Bernard Theofiel Waterslaeghers (Jakob Beks).

2001

De twaalfde reeks van F.C. De Kampioenen is een nieuw keerpunt volgens producer Marc Scheers, de opvolger van Bruno Raes. ‘Een nieuwe bijbel’ kopt De Standaard, onder meer door de nieuwe buitenopnames. Op het eind van de tiende reeks voegt duivenmelker annex Fernand Costermans (Jaak Van Assche) zich bij De Kampioenen.

2002

In reeks dertien ontpopt Fernand Costermans zich tot de gezworen vijand van de Kampioenen. Man, man, man … miserie, miserie, miserie!

2003

Maurice (Tuur De Weert) komt bij Pascalleke (Danni Heylen) aankloppen in reeks veertien, tot de grote spijt van Boma (Marijn Devalck), mijn gedacht! Boma en Pascale gaan ook naar Spanje.

2004

In reeks vijftien is het nakende huwelijk van Marcske (Herman Verbruggen) en Bieke (An Swartenbroekx) groot nieuws. De voorbereidingen en de trouwpartij zijn goed voor zes leuke afleveringen. Voor het eerst maakt Hec Leemans ook een stripalbum over datzelfde thema. Later wordt de aflevering ‘Het huwelijk’, geschreven door René Swartenbroekx, in een internetpoll door de kijkers uitgeroepen tot de beste Kampioenenaflevering.

2005

Het terrein van de buitenopnames, die sinds de start van F.C. De Kampioenen in Emblem plaatsvinden, wordt niet langer aan voetbalclub KFC Michiel maar aan een golfclub verhuurd. De opnames kunnen er wel nog jaren doorgaan.

2006

In reeks zeventien vallen Marc en Bieke ten prooi aan liefdesperikelen aan boord van het grootste cruiseschip ter wereld, Freedom of the Seas. Nicole en Hugo zijn als vanzelfsprekend ook aan boord tijdens de hilarische dubbelaflevering. Fernand gaat in dat verhaal van An Swartenbroekx de verkeerde richting uit. Billie (Rob Teuwen) gaat op het einde van het seizoen op kot.

2007

De reeks valt (opnieuw) in de prijzen, deze keer met de BVN-trofee 2006. Dat is de prijs voor het populairste televisieprogramma op BVN, de zender voor Vlamingen in het buitenland. Op 6 december verschijnt de eerste luistercd van F.C. De Kampioenen, samen met de strip 50 kaarsjes, naar een scenario van Hec Leemans.

2008

In reeks negentien krijgt Boma een vriendin: de antropologe Goedele Decocq, een rol voor Machteld Timmermans. F.C. De Kampioenen wordt dat jaar ook voor het eerst in HD en 16/9 opgenomen.

2009

1 april 2009. Het langverwachte filmproject naar aanleiding van de twintigste reeks op televisie wordt afgeblazen. Er is geen consensus over het (te volgen) scenario.

Op 16 juni 2009 kondigt één aan dat F.C. De Kampioenen stopt in het voorjaar van 2011. In 1990 liet toenmalig scripteditor  Luc Beerten zich ontvallen dat F.C. De Kampioenen drie seizoenen zou meegaan. Uiteindelijk zullen het er 21 zijn

Op 19 december gaat het twintigste seizoen van De Kampioenen van start. Het devies luidt back to basics, met veel voetbal en Ronaldinho Decocq (Niels Destadsbader) als ‘sterspeler’ van De Kampioenen. Aan het einde ontsnapt DDT na jarenlange opsluiting uit de gevangenis. Samen met Fernand sluit hij een monsterverbond tegen De Kampioenen.

2010

Voor reeks 21, de laatste reeks van F.C. De Kampioenen, halen de scenaristen, makers en acteurs nog eens alles uit de kast.

2011

De Kampioenen laten zich voor een laatste keer horen in hun allerlaatste afleveringen. En hoe! Carmen en Boma hebben adoptieplannen, Xavier mag prins Filip rondleiden in de kazerne, het gezin Vertongen steekt de oceaan over en nog zoveel meer. Intussen flakkert de liefde weer hoog op. Op het einde van deze reeks nemen De Kampioenen afscheid van de kijker met een spetterend dubbelhuwelijk. Kampioen zijn is plezant!

2013

Na heel wat twijfels gebeurt het toch: een eerste langspeelfilm van F.C. De Kampioenen verschijnt in de zalen. De film was een groot succes met 760.000 bezoekers. ‘Kampioen zijn blijft plezant’ is een Road-movie met Franse flair.

2015

Door het succes van FCDK1 kon een vervolg niet uitblijven. In ‘Jubilee General’ vieren De Kampioenen hun 25-jarig bestaan. De opnames van FCDK2 liepen van mei tot juli 2015. Uiteindelijk haalt de tweede film meer dan 630.000 bezoekers.

2017

Een derde Kampioenenfilm verschijnt op 20 december 2017. F.C. De Kampioenen 3 Forever is een film met spanning, humor en emotie. Het verhaal speelt zich deels af in Afrika waar De Kampioenen op zoek gaan naar nieuw voetbaltalent zodat ze de strijd kunnen aangaan met F.C. DDT. Deze film haalde net 600.000 betalende toeschouwers. Op de première van FCDK3 liet Boma (Marijn Devalck) weten dat dit de laatste film is, maar ze denken toch nog aan een vervolg.