info@fcdekampioenen.com

Andere

De eerste aflevering van F.C. De Kampioenen werd uitgezonden op 6 oktober 1990 op de Vlaamse openbare omroep BRT (nu VRT). Luc Beerten, toenmalig scripteditor, zei toen dat het publiek beslist wat er op langere termijn met de reeks gebeurt. Volgens hem waren de reacties van de personen die al met de reeks geconfronteerd werden bemoedigend. Terecht bleek, want de reeks was meteen een succes; niet het minst door de rol van de toen erg populaire Jacques Vermeire. De eerste seizoenen van de serie werden opgenomen voor een live-publiek. Nadien werd gewerkt met een lachband, die telkens per individuele aflevering werd opgenomen bij een voorvertoning, die meestal plaatshad in het Amerikaans Theater in Brussel. Op deze pagina vind je meer informatie over het café dat gelegen is in Plopsaland De Panne, de exposities, de stopzetting en de remakes die van de Kampioenen gemaakt zijn. Ook vind je enkele weetjes en de intro samen met meer informatie over 10 jaar Kampioen.

Café in Plopsaland De Panne

Maar liefst 21 seizoenen lang – van 1990 tot 2011 – was het café van de Kampioenen het middelpunt van de tv-serie. Het kantine-decor wordt door jong en oud herkend en kreeg een vaste plek op het Dorpsplein van Plopsaland De Panne. Studiospots en camera’s geven de bezoekers het gevoel dat ze echt op de tv-set van F.C. De Kampioenen rondlopen. Bovendien is het mogelijk om net als de acteurs in het café een hot dog, croque of de alom bekende ‘dagschotel’ te bestellen. Naast het decor van het café kreeg ook de brocanterie van Fernand een plek in dezelfde ruimte. Het F.C. De Kampioenencafé telt zo’n 100 zitplaatsen (binnen- en buitengedeelte). In de F.C. De Kampioenen-shop kan je enkele gadgets van De Kampioenen kopen.

     

Het gebouw werd op 1 mei 2015 officieel geopend door Doortje, Pascale en Bieke. Plopsaland eert de cast van F.C. De Kampioenen ook met een ster op de Walk of Fame voor het Plopsa Theater. Na de opening van het café veegden de drie aanwezige acteurs het zand van hun ster.

 

 

Jaarlijkse F.C. De Kampioenen fandagen

 

Elk jaar vinden dan ook de F.C. De Kampioenen Fandagen plaats in Plopsaland De Panne (meestal begin juli). De fans kunnen hun populaire helden ontmoeten tijdens deze fandagen. Naast verschillende meet & greets én fotomomenten met de fans in het café zullen de Kampioenen ook meerijden in de parade en samen met de fans zich aan enkele attracties wagen. Speciaal voor dit evenement komen enkele acteurs naar het park.

Expo

F.C. De Kampioenen Expo was een tentoonstelling over de Belgische televisieserie F.C. De Kampioenen. Op de tentoonstelling waren de decors en relikwieën uit de reeks te zien. Er was ook elke dag een van de acteurs uit de reeks aanwezig voor een praatje met de bezoekers.

Bezoekers konden ook deelnemen aan een zoektocht, meezingen met “De Championettes” of penalty’s trappen tegen een bordkartonnen replica van Xavier Waterslaeghers. Na de expo werden alle decors en bijna alle rekwisieten vernietigd.

F.C. De Kampioenen Expo Antwerpen

 

De expo opende in het Centraal-Station van Antwerpen op 26 december 2010. De einddatum was oorspronkelijk vastgelegd op 30 januari 2011. Door het grote succes werd de sluiting echter verschillende keren uitgesteld (eerst tot eind februari, dan tot 30 maart en uiteindelijk tot 25 april).

Op 16 januari 2011 ontving minister Inge Vervotte de dertigduizendste bezoeker. Uiteindelijk kreeg de expo in Antwerpen 70.000 bezoekers over de vloer.

F.C. De Kampioenen Expo aan zee

Afbeeldingsresultaten voor fc de kampioenen expo antwerpen  Afbeeldingsresultaten voor fc de kampioenen expo antwerpen

In de zomer van 2011 verhuisde de expo naar het Kursaal van Oostende, onder de naam F.C. De Kampioenen Expo aan zee. De tentoonstelling opende op 4 juli en sloot op 4 september. Op 23 augustus ontving actrice Loes Van den Heuvel de honderdduizendste bezoeker. ‘FC De kampioenen aan zee’ geeft bezoekers een blik achter de schermen van de populaire tv-reeks op één. Zo staan er de originele decors opgesteld, zijn er rekwisieten en kostuums te zien en kunnen bezoekers aan het einde van de tentoonstelling een dagschotel of choco drinken in het café van de legendarische voetbalploeg. Er worden ook fragmenten en bloopers vertoond uit de tv-reeks, bezoekers kunnen poseren in de decors voor een foto of strips lezen in de stripcorner. 

De Stopzetting

Het 21ste seizoen van FC De Kampioenen is het allerlaatste. Dat hadden de VRT-directies Media en Productie en het netmanagement van Een beslist. Op 16 juni 2009 hebben ze alle betrokkenen van hun beslissing op de hoogte gebracht. Daarmee kwam in het voorjaar van 2011 een einde aan de langst lopende fictiereeks die Vlaanderen ooit gekend heeft.

Hier vinden jullie interviews, nieuwsberichten en filmpjes over de stopzetting.

Kijkcijfers:

Eén-netmanager Jean Philip De Tender motiveert de beslissing: “Bijna twintig jaar miljoenencijfers halen; het is een unicum in Europa en iets om met zijn allen bijzonder trots op te zijn. Niettemin hebben we de moeilijke maar bewuste keuze gemaakt om FC De Kampioenen in 2011 in schoonheid te laten eindigen. Het spreekt echter voor zich dat Eén in de toekomst wil blijven investeren in comedy en humor. Ik wil de acteurs en medewerkers van FC De Kampioenen nu al bedanken voor het prachtige werk dat ze al die jaren geleverd hebben.”
Al weken geleden was dit beslist:
Woordvoerster Diane Waumans van de VRT zegt dat de beslissing om te stoppen enkele weken geleden al genomen werd. Door deze beslissing tijdig te nemen krijgen de scenaristen de mogelijkheid om naar een eindpunt toe te werken en alle verhaallijnen netjes af te ronden, aldus Waumans.
Afschaffen film heeft beslissing versneld:

Producer Rik Stallaerts geeft toe dat het afbreken van het filmproject de beslissing van de directie heeft versneld. ‘Het is al een mirakel dat de reeks zolang bestaat. Maar er moest nu sowieso een keuze gemaakt worden: ofwel ronden we de reeks af, ofwel kiezen we voor FC De Kampioenen next generation. Bij die tweede keuze verjong je de cast en verdwijnen vaste personages. En dan is het nog maar de vraag of het publiek dat pikt.’

Stallaerts staat daarom achter de beslissing van de directie om de serie in schoonheid te laten eindigen. Wout Thielemans (scenarist) treedt hem bij: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat dit een creatieve boost kan geven om van het 21ste seizoen een orgelpunt te maken. Als je naar een eindpunt gaat, creëert dat voor de makers veel mogelijkheden. Het is de bedoeling om alles te geven. Dat betekent wellicht dat we meer op locatie gaan draaien, zodat we spektakel kunnen maken.’

 

We gaan heel mooi als ploeg eindigen!

De acteurs uit ‘F.C. De Kampioenen’ begrijpen de beslissing van de directie om met de reeks in schoonheid te eindigen. “We moesten wel een keer stoppen”, vinden Danni Heylen (Pascalleke) en Herman Verbruggen (Marckske). “We zijn een groep mensen die dit enorm graag doen”, zegt Verbruggen. “Als het van ons zou afhangen, dan zouden we nooit stoppen.” Toch kan hij het einde van de reeks ook relativeren. “Het is ook maar ‘De Kampioenen’.” Ook Heylen deelt haar mening. “We zijn een ploeg en we gaan heel mooi als ploeg eindigen”, aldus de actrice.

Veel gestelde vragen:

Is het een ruzie die achter de schermen afspeelt?
Nog geen 3 maanden na de stopzetting van de film werd nu ook bekend gemaakt dat de hele reeks er mee ophoud. Ook was er een vermoeden dat de acteurs niet wilden meewerken en dat er wel geregeld spanningen waren. Maar of er nu echt een ruzie was tussen de acteurs zal zeker wel een roddel zijn, want mocht het een ruzie zijn dan zouden de acteurs meteen ophouden, en nog zeker geen 2 jaar verder gaan. Ze moesten namelijk één keer stoppen hé.

Hec Leemans schrijft gewoon door!
Met de stopzetting van de kampioenen hoeven we niet te vrezen voor ook een stopzetting van de kampioenstrips. Dit bevestigd Hec Op zijn website.

Herhalingen komen zeker nog 10 jaar op het scherm!
Ook moeten we de nieuwe afleveringen missen, de kampioenen zullen er altijd zijn want nog zeker 10 jaar zullen er afleveringen gedraaid worden op één! Men wil nu niet zeggen dat ze telkens elke zaterdag op het programma zullen staan, maar zeker tijdens de zomerstops komen ze terug. Maar natuurlijk kan je gewoon alle reeksen vinden in de winkel!

Hoe moet het nu verder?
Wel, daar weet voorlopig nog niemand een antwoord op! De kampioenen gaan nu nog 2 jaar verder maar daarna zou er toch iets anders in de plaats moeten komen. Dat vertelde Jean Philip in het zeven uur journaal toen de stopzetting aangekondigd werd, maar daar willen ze ongetwijfeld niets meer over kwijt!

Documentaire

 

Naar aanleiding van de stopzetting werd er door ‘De Rode Loper’ een documentaire gemaakt over F.C. De  Kampioenen, het programme werd uitgezonden op één.

© De rode loper

Cover van de krant Het Laatste Nieuws:

© Het Laatste Nieuws

© Het Journaal-één

Remakes

De Victorie

In 1994 is er een Nederlandse remake gemaakt van de originele serie genaamd De Victorie. Waarvan Nel de kantine beheert en haar man Manus voorzitter is. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de kantine en op de kwekerij “Groenlust”, waar Manus bedrijfsleider is. Dit was echter geen succes en liep maar 1 seizoen met een totaal van 12 afleveringen. De reeks werd geproduceerd door VARA.

 

Clube dos Campeões

Clube dos Campeões was een Portugese komedieserie uitgezonden door SIC tussen 9 augustus 1999 en 13 maart 2000. Er werden 2 seizoenen gemaakt met in totaal 26 afleveringen. De serie is gebaseerd op de Vlaamse sitcom F.C. De Kampioenen.

Rolverdeling:

Nuno Melo – Deolindo Durão Taveira

Luís Mascarenhas – Lindolfo Tadeu

Francisco Pestana – Óscar Oliveira

Marco Delgado – Carlos Pombo

Igor Sampaio – Xavier Clemente

São José Lapa – Carmen de La Piedad

Helena Laureano – Vitória Oliveira

Maria Emília Correia – Glória Oliveira

Luísa Cruz – Diana Pombo

 

Wist je dat?

De succesrijke BRT-serie De Collega’s was de directe inspiratiebron voor F.C. De Kampioenen.

-Studio 5 was de set van F.C. De Kampioenen. De set werd maar liefst twee keer per seizoen afgebroken en terug opgebouwd. Op de set werken ongeveer 40 mensen.

-Er waren oorspronkelijk 3 seizoenen gepland.

– Het voetbalterrein in Emblem, waar de buitenopnames van De Kampioenen plaats vonden, is nu een golfclub geworden.

– Minder bekend, er werd om begrijpelijke redenen geen ruchtbaarheid aan gegeven, is dat zieke  kinderen regelmatig op bezoek mochten bij de kampioenen. De acteurs maakten maar wat graag hun dag goed. 

-In 1994 trokken de kampioenen met vierduizend fan naar Disneyland, de opbrengst zo een 50 000 euro ging naar Kom op tegen kanker.      

-Toen de Belgische Voetbalbond een campagne voor jeugdvoetbal lanceerde, werd F.C. De  Kampioenen hierbij betrokken. Een nieuwe reeks werd dan ook in het bondsgebouw voorgesteld.  Opmerkelijk was dat begin 2010 een ploeg van wereldvoetbalbond FIFA de opnames van de  Kampioenen kwam volgen. 

De aflevering ‘Love Story’ had oorspronkelijk een ander slot: Oscar Crucke werd letterlijk door Xavier weggetoverd. Doordat er kritiek kwam op deze ongeloofwaardige wending, heeft men het einde opnieuw opgenomen. De originele aflevering werd slechts tweemaal op televisie getoond, één keer in de originele serie en één keer in het programma Villa Vanthilt.

10 jaar Kampioen

 

In 1999 werd het tienjarig bestaan van FC De Kampioenen uitvoerig gevierd door TV1. Voor de start van het nieuwe seizoen stond er elke week één van de Kampioenen in de kijker, in een liveshow gepresenteerd door Ben Crabbé. Er werden filmpjes en interviews met fans getoond. Co-presentatrice Sabine De Vos zocht iedere week een van de acteurs op een onverwacht moment op. Samen met Ben keken de Kampioenen terug op tien jaar geschiedenis… Jacques Vermeire en Carry Goossens waren opvallende afwezigen tijdens de festiviteiten, voornamelijk omdat deze intussen bekende VTM-gezichten waren. Ook Walter Michiels werd om voor de hand liggende redenen niet uitgenodigd voor een gesprek. Elke acteur koos ook zijn favoriete aflevering, die op het einde van de uitzending werd heruitgezonden. Het programma werd elke dinsdag van 31 augustus tot en met 26 oktober 1999 om 20.25u uitgezonden op TV1. Je kan bijna alle afleveringen bekijken op volgend YouTube kanaal: KLIK HIER!