info@fcdekampioenen.com

2018

25/07/2018: We kijken dagelijks 16.438 uur naar ‘F.C. De Kampioenen’

Uit een onderzoek dat Telenet uitvoerde bij 1.840 families blijkt dat we in 2017 maar liefst zes miljoen uur naar ‘F.C. De Kampioenen’ keken. Omgerekend zijn dat 16.438 uren per dag.

Eenentwintig televisieseizoenen, een eigen stripreeks en drie bioscoopfilms zijn er al gemaakt rond de bekende voetbalploeg, maar we zijn Doortje, Boma en Néroke nog lang niet beu. Uit cijfers van Telenet blijkt immers dat we jaarlijks 6 miljoen uur kijken naar ‘F.C. De Kampioenen’, omgerekend zijn dat 16.438 uren per dag.  Uitzendingen van ‘F.C. De Kampioenen’ zorgen vooral voor een familiemoment, want 70% procent van de gezinnen die naar Vlaamse programma’s kijkt, doet dat samen. Internationale series daarentegen worden vaker individueel bekeken.

’F.C. De Kampioenen” liep van 1990 tot en met 2011, maar wordt door VRT aan de lopende band herhaald. Wegens het nog steeds groeiende succes werden ook al drie bioscoopfilms uitgebracht. Ook die zorgden voor volle zalen. De vierde – en waarschijnlijk laatste – film van de ‘F.C. De Kampioenen’ wordt verwacht in 2019.

Tekst: HLN / foto’s: VRT

15/06/2018: WK in het Kampioenen café

 

De Rode Duivels zijn klaar voor hun eerste groepswedstrijd op het WK in Rusland. We wensen ze alvast veel succes. Ook De Kampioenen staan paraat om te supporteren. Daarom kan je terecht in het F.C. De Kampioenen Café in Plopsaland De Panne. Alle matchen die tijdens de openingsuren van het park worden gespeeld, worden er live uitgezonden. De eerste match van de Belgen vindt plaats op maandag 18 juni om 17 uur.

Tekst: Plopsa / foto’s: Red Devils en fcdekampioenen.com

9/06/2018: Waarom je straks niet meer naar ‘De Kampioenen’ kunt kijken op YouTube

Youtube is aansprakelijk als er auteursrechtelijk beschermde inhoud – pakweg een aflevering van FC De Kampioenen – wordt geüpload. Dat zei een Oostenrijkse rechter deze week. Bij Google – het moederbedrijf van Youtube – zijn ze daar bepaald niet gelukkig mee. ‘We zullen deze uitspraak aandachtig bestuderen en overwegen onze opties, inclusief een beroep’, zegt Google-woordvoerder Michiel Sallaets. Hij wijst erop dat Youtube heel wat instrumenten biedt aan rechthebbenden om hun inhoud te beschermen. Zo is er Content ID, een systeem waarbij organisaties hun eigen video’s uploaden, zodat Google kan checken of er illegale versies van opduiken. Maar voor de Oostenrijkse rechter volstaat dat niet

Maar hoe werkt dat dan precies? Zowat de meest bekeken illegale Vlaamse filmpjes op Youtube zijn de hele seizoenen van FC De Kampioenen die al jarenlang ongestoord online staan. Ze zijn daar per stuk soms al meer dan een miljoen keer bekeken. Heeft de VRT nooit de moeite gedaan die te laten weghalen, of heeft Youtube dat halsstarrig geweigerd? Het antwoord daarop bleef de VRT ons vrijdag schuldig. Hoe dan ook: voorlopig staan ze er nog – en is Youtube daar zelf niet aansprakelijk voor.

Als Youtube, zoals verwacht, tegen de Oostenrijkse uitspraak in beroep gaat, kan het nog jaren duren voor daar duidelijkheid over komt. Maar op 20 juni wordt in het Europees Parlement gestemd over een nieuwe directieve over het auteursrecht. Het inmiddels beruchte artikel 13 van de nieuwe tekst stelt dat de aanbieders van online diensten, zoals Youtube, inhoud actief moeten filteren om inbreuken op het auteursrecht te voorkomen.

Tekst: de Standaard / foto’s: de Standaard

01/06/2018: Jacques Vermeire kijkt uit naar FCDK4

Enkele weken geleden maakte Jacques Vermeire even tijd voor ons zodat we een interview met hem konden afnemen.

“We zijn 3 weken geleden samengekomen en hebben beslist dat we nog een film gaan maken. Ik weet dat het DDT tegen de rest zal zijn, en dat de opnames in België plaatsvinden. We gaan met F.C. De Kampioenen 4 weer voor 600.000 bezoekers” vertelt Jacques aan fcdekampioenen.com.

Lees het volledige interview op fcdekampioenen.com/jacques.

Tekst: fcdekampioenen.com / foto’s: F.C. De Kampioenen 3

26/05/2018: Fandagen F.C. De Kampioenen

Ook dit jaar zullen er fandagen van De Kampioenen plaatsvinden in Plopsaland De Panne. Wil jij samen met je favoriete acteur op een attractie? Of een strip laten signeren en het foto met hen maken? Dat kan allemaal op 6,7,8 en 9 juli. Ontdek hieronder welke acteurs aanwezig zullen zijn. 

6 juli: Pol, Boma en Markske
7 juli: Bieke, Markske en DDT
8 juli: Fernand, Bieke en Carmen
9 juli: Pascale, Pol en Doortje

Tekst: Fcdekampioenen.com / foto’s: Plopsa Fans

11/05/2018: Vierde ‘F.C. De Kampioenen’-film komt er in 2019

Dat pensioen aan het einde van de vorige film was maar een grapje. Omdat Vlaanderens populairste voetbalploeg nog altijd veel bezoekers lokt, en omdat de acteurs er erg veel zin in hebben, komt er eind 2019 een vierde ‘F.C. De Kampioenen’-film in de zalen. Hun avonturen beleven ze wel in eigen land. “Er komt een spectaculair slot in het centrum van een grote Vlaamse stad”, verklapt Jan Verheyen, opnieuw de regisseur van dienst.

De slotscène van ‘F.C. De Kampioenen 3: Kampioenen Forever’ was een ‘flash forward’ naar de toekomst. We zagen hoe de Kampioenen eruitzien op het ogenblik dat Eén de 8.000ste aflevering van ‘Blokken’ uitzond (vanavond presenteert Ben Crabbé de 5.114ste, red.), hoe DDT en Fernand de rest van hun dagen in de gevangenis slijten, en hoe trainer Oscar lang en gelukkig leefde in Afrika. Het blijkt maar een droom te zijn geweest, of een grapje, want eind volgend jaar kan Vlaanderen weer stormlopen voor een nieuwe ‘Kampioenen’-film.

Ook al hadden velen al luid geroepen dat er geen beter slot kon zijn voor de succesvolste tv-voetbalploeg ooit dan het einde van film 3. Vooral de acteurs hebben ontzettend veel zin om nog een vierde te draaien. En ook de cijfers dwingen haast tot een vervolg. De drie films haalden respectievelijk plaatsen 5, 9 en 11 in de hitlijst van best scorende Belgische films aller tijden. ‘Kampioen zijn blijft plezant’ uit 2013 wist 765.000 bezoekers te lokken, ‘Jubilee General’ uit 2015 haalde er 678.000 en ‘Kampioenen Forever’ klokte af op 596.000 – en was vorig jaar veruit de best bezochte film in Vlaanderen.

Race tegen de klok

Maar ondanks de goede score was er bij die laatste film niet vreselijk veel financiële marge. “We dachten dat ‘Kampioenen Forever’ de laatste prent ging worden en hebben dus fors uitgehaald. Filmen in Zuid-Afrika is leuk, maar kost veel geld”, licht Verheyen toe. “Toen de acteurs lieten weten dat ze heel graag nog een vierde film zouden maken, hebben we dan ook de financiële kant van het avontuur goed bekeken. Er is nu afgeklopt dat we voor een nieuwe Kampioenenfilm gaan, maar dat we in België blijven.” Na opnames in de Provence, Thailand en het verre Zuid-Afrika kiest de ploeg nu dus voor eigen land. “Zo kunnen we al het geld dat naar verre verplaatsingen zou gaan, aanwenden om toch een volwaardige, straffe Vlaamse film te draaien. Met veel spectaculaire scènes en een uniek slot. In de nieuwe film zullen we de Kampioenenfiguren ook meer tot hun recht laten komen, en stoppen we er meer emotie in. Er is al een basisidee. An Swartenbroekx zal opnieuw het scenario schrijven, maar zij staat nu voor de zeer zware taak om tegen september een compleet verhaal uit te werken. Een race tegen de klok, maar het kan niet anders. De opnames zijn ingepland voor volgend voorjaar, in maart en april.” Verheyen heeft nog enkele drukke maanden voor de boeg. “Eerst draai ik ‘De Collega’s’, waarvan de opnames nu maandag starten. In de zomer is er ‘Red Sara’, de film die ik samen met mijn echtgenote Lien opneem. Traditioneel komt de nieuwe Kampioenenfilm uit net voor Kerstmis. Da’s dus over anderhalf jaar.”

Bijna alle bekende gezichten zullen weer present geven. Ook Marijn Devalck, die eerder al had laten vallen dat hij een punt wilde zetten achter zijn rol als Balthasar Boma. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Alleen Carry Goossens speelt niet meer mee. “Die hebben we meer dan gelukkig achtergelaten in Zuid-Afrika”, lacht Verheyen. “Neen, Carry had vorig jaar al laten weten dat hij niet meer beschikbaar zou zijn. Jacques Vermeire zal er wel bij zijn. Net als Jaak Van Assche als die andere dwarsligger.”

Oudere ploeg

“Voor alle duidelijkheid: de groep heeft ingestemd voor een vierde film, maar voorwaarde is en blijft wel dat iedereen het uiteindelijke scenario ook ziet zitten. En een ander, niet onbelangrijk detail: ook de financiering moet rond zijn. Maar wie de cijfers van de vorige films ziet, weet dat succes gegarandeerd is.” Verheyen moet volgend jaar wel met een ploeg voornamelijk oudere acteurs aan de slag. Jonkie Niels Destadsbader is er nog maar 29, maar ouderdomsdeken Jaak Van Assche wordt 78 jaar. Jacques Vermeire is er inmiddels 66 en Johny Voners wordt 73. Bij de vrouwen is An Swartenbroekx 48, Ann Tuts 53, Danny Heylen 67 en wordt Loes Van den Heuvel er 62. “Dat zie ik vooral als een groot voordeel. Ze hebben stuk voor stuk ontzettend veel zin om dit te doen en ze willen er ook tijd voor vrijmaken”, aldus nog de regisseur.

Tekst: HLN / foto’s: INDEPENDENT FILMS

24/04/2018: De DVD van Forever te koop!

De dvd van de derde Kampioenenfilm is sinds vrijdag 20 april te koop in alle winkels. Maar wie in de winkel de blu-ray wil kopen van de nieuwe Kampioenenfilm, is er aan voor de moeite.

Bij onder meer Mediamarkt kregen klanten te horen dat er wegens een productiefout voorlopig geen blu-rays beschikbaar zijn. “Er was een probleem bij het kopiëren”, zo verneemt Het Nieuwsblad bij productiehuis De Mensen. “Na 32 minuten valt het geluid van de film gewoon weg. Vandaar dat de schijfjes weer zijn opgehaald en zo snel mogelijk vervangen zullen worden.” Over hoeveel blu-rays het precies gaat, is niet bekend. Het gaat zeker om duizenden exemplaren.”

Tekst: www.showbizzsite.be / foto’s: F.C. De Kampioenen 3

23/04/2018: De Boxy’s op de set van De Kampioenen in Afrika

Jan Verheyen nodigt de Boxy’s uit op de set van Forever in Afrika. De opdracht is eenvoudig: ontdek het land en zijn gastronomische geheimen en gebruik dit als inspiratie om de cast te belonen op een feestmaal. Dat wordt smullen, mijn gedacht! Woensdag om 21u15 op VIER.

Tekst: VIER / foto’s: VIER

18/04/2018: Herman Verbruggen en Jacques Vermeire openen sterrenrestaurant

Vier bekende duo’s openen straks een restaurant in Vlaanderen. En dat doen ze voor het gloednieuwe VTM-programma ‘2 Sterren Restaurant’. Jacques Vermeire en Herman Verbruggen openen binnenkort hun restaurant in Mechelen.

Jacques Vermeire en Herman Verbruggen leerden elkaar decennia terug kennen op de set van FC De Kampioenen. Ze houden allebei van lekker eten, stijl, gastvrije en gezellige restaurants en goede wijn. Horecaspecialisten zijn ze niet, maar Jacques en Herman hebben wel wat parallelle ideeën over wat een goed restaurant moet zijn. Die idëeen brengen ze in de praktijk in hun eigen restaurant in Mechelen. Op het menu komen “de gezelligste versies van Vlaamse klassiekers, met een touch of Herman en een glas Jacques”. Het duo maakt er ook een punt van om tijd vrij te maken voor de klanten, joie de vivre uit te stralen en van tafelen een hoogtepunt van de dag te maken.

Jacques Vermeire: “Iedereen weet dat ik graag een glas drink, zowel bier als wijn. Dat plezier wil ik heel graag delen. Ik sta met de glimlach in voor een vrolijke ontvangst en wil een erezaak maken van gezelligheid

Herman Verbruggen: “In mijn droom ben ik een topkok, helaas ben ik het niet. Ik wil samen met Jacques wel graag proberen om onze gasten in een fijne omgeving een smakelijke en gezellige ervaring te geven met creatieve variaties en mooie borden“.

Tekst: VTM / foto’s: VTM

17/04/2018: Vierde Kampioenenfilm op komst? “De goesting bij de acteurs is er absoluut”

De kans dat er een vierde Kampioenenfilm komt, lijkt reëel. “We denken erover na”, heeft Niels Destadsbader gezegd op MNM. “De goesting is er absoluut.” 

De laatste dag van april hebben we een vergadering”, legt Destadsbader (Ronaldinho) uit in “De grote Peter Van de Veire ochtendshow”. “Aan alle acteurs is gevraagd of ze nog goesting hebben. De producent, die alles moet betalen, is nu aan het rondbellen. Eind april zullen we dan weten of het haalbaar is of niet. Maar de goesting is er absoluut.”

Eerder hadden ook An Swartenbroekx (Bieke) en Herman Verbruggen (Marcske) in Het Nieuwsblad al bevestigd dat er met de acteurs over een vierde bioscoopfilm wordt gepraat.

De vorige Kampioenenfilms waren telkens een groot succes in de bioscoopzalen. Zowel “F.C. De Kampioenen 2: Jubilee general” als “F.C. De Kampioenen 3: Forever” werden geregisseerd door Jan Verheyen.  De derde Kampioenenfilm haalde in de zalen bijna 600.000 bezoekers.

Tekst: vrtnws.be/ foto’s: VRT

15/04/2018: ‘Dagschotel’ te koop vanaf 18 september

Het kookboek Dagschotel, geschreven door Johny Voners uit De Kampioenen, verschijnt op 18 september 2018.

Iedereen kent Johny natuurlijk als Xavier Waterslaeghers in FC De Kampioenen waar hij steevast in elke aflevering vraagt om z’n dagschotel. In dit boek gaat de echte Johny op zoek naar échte dagschotels. Hij bezoekt 30 brasserieën in Vlaanderen en Brussel, laat zich telkens vergasten op een lekkere schotel en slaat aan de praat met de chef. Hij doet hierbij zowel sfeervolle tavernes aan als meer upmarket brasserieën, en krijgt zowel oertraditionele borden als trendy food voorgeschoteld. Het boek al reserveren? KLIK HIER!

Tekst: Fcdekampioenen.com/ foto’s: uitgeverij Lannoo

15/04/2018: Bewerk je foto’s op Instagram met de Kampioenen-stickers

  

Vroeg jij je altijd al af hoe je eruit zou zien als je zou meespelen in F.C. De Kampioenen? Dan zijn er de Kampioenen-stickers op Instagram! Dit moet je doen:

Stap 1: Open Instagram Stories en neem of kies een leuke foto.

Stap 2: Druk op de sticker-knop. Die kan je rechts bovenaan in je scherm terugvinden.

Stap 3: Druk op de knop ‘GIF’ met het vergrootglas ernaast. Je kan dan een zoekterm ingeven.

Stap 4: Typ in het zoekbalkje de term ‘dagschotel’ in. Je komt zo bij alle F.C. De Kampioenen stickers terecht!

Stap 5: Amuseer je en plaats de stickers naar hartelust op je foto’s. Je kan kiezen om iemand te verkleden, bewegende beelden toevoegen,… Tip: Vergroot of verklein de stickers om je ideale foto te krijgen.

Tekst: één/ foto’s: één

07/04/2018: Het einde lijkt nog niet in zicht voor FC De Kampioenen: vierde film op komst

Er zijn gesprekken aan de gang over een vierde film rond FC De Kampioenen. Scenariste en actrice An Swartenbroekx zegt dat er wel degelijk een kans bestaat dat er een nieuwe film komt. Acteur Herman Verbruggen bevestigt dat. “We zitten in de fase waarin over een vierde bioscoopfilm wordt gepraat. Als je ziet dat FC De Kampioenen 3: Forever bijna 600.000 bezoekers heeft gehaald, dan spreekt het voor zich dat over een nieuwe film wordt nagedacht. Met zo’n stevige bezoekersscore mag je ervan uitgaan dat er nog altijd een publiek voor is. Blijft natuurlijk de vraag of de acteurs een volgend filmavontuur zien zitten. Momenteel wordt bij iedereen naar de interesse gepolst en ik heb de indruk dat de sfeer positief is.”

Of er nog een film komt, lijkt dus vooral af te hangen van de producent die het geld op tafel moet leggen. “En het is logisch dat die het risico zal afwegen. Mij lijkt een vierde film die pakweg twintig procent minder ­bezoekers zou lokken nog een haalbare kaart, maar natuurlijk zal de producent in functie van zijn verwachtingen het filmbudget bepalen. En dan valt te bezien of de film die we willen maken mogelijk is.”

Een verhaal voor FC De Kampioenen 4 is er nog niet, maar Verbruggen gaat ervan uit dat An Swartenbroekx al “enkele ideetjes” heeft. Dat regisseur Jan Verheyen aan boord zou komen lijkt hem haast evident. “We hebben voor twee Kampioenen-films al zeer aangenaam met Jan samengewerkt. Hij is een prima partner voor ons.”

Tekst: Het Nieuwsblad/ foto’s: F.C. De Kampioenen 3

30/03/2018: Shirt DDT te koop

Nadat enkele maanden geleden bekend geraakte dat je het officiële wedstrijdshirt van F.C. De Kampioenen uit de derde film kan bestellen, kan je sinds deze maand ook het enige echte shirt van F.C. DDT kopen op jartazi.com.

Ook de shirts van F.C. De Kampioenen zijn terug verkrijgbaar, nadat ze even uitverkocht waren. Interesse? KLIK HIER!

Tekst: Fcdekampioenen.com/ foto’s: Jartazi

14/03/2018: Neroke uit ‘F.C. De Kampioenen’ wordt mode-icoon

Met Carmen haar Nero’ke een dagschotel bestellen: het kan met de nieuwe capsulecollectie Yesteryear van de Gentse kledingzaak ­Rewind. Het hondje speelt een prominente rol op truien, kousen en T-shirts.

De collectie is het geesteskind van winkelmanager Candice Reijers, die ermee terugblikt op de jaren 90. Met een speciale rol voor ‘F.C. De Kampioenen’, en ’s lands bekendste yorkshireterriër. Er zijn ook T-shirts en kousen met opschriften als ‘Zeugsteeg 14’ – het adres van Carmen en ­Xavier -, ‘Camping Marina’ – de bestemming van hun huwelijksreis – of prints van een braadworst.

De collectie is verkrijgbaar vanaf 29 maart bij Rewind Women in Gent.

De Kampioenen zitten duidelijk in de modelift. Onlangs bracht ook winkelketen ZEB een T-shirt uit met daarop een print van ‘DDT oké cars’.

Tekst: Het belang van Limburg / foto’s: Rewind Collection

06/03/2018: 585.000 bezoekers voor derde Kampioenenfilm

De top-10 van best bekeken films in de Belgische bioscopen in 2017 bestaat volledig uit Amerikaanse titels. Eén Vlaamse titel zou zonder enige twijfel die top-10 lijst gehaald hebben, was de film iets vroeger uitgekomen : ‘FC De Kampioenen 3 : Forever’.  De film zit nu aan 585.000. verkochte tickets. Sinds 1 maart speelt hij ook in het circuit van de culturele sector.  De kans bestaat dus nog dat hij de kaap van de 600.000. haalt. Beauty and the Beast was de best bekeken film in 2017.

Tekst: Cinevox / foto’s: Cinevox

03/03/2018: Forever in de iTunes Store

Kan je niet wachten tot ‘Forever’ op dvd uitkomt? Dan hebben wij goed nieuws! Je kan ‘Forever’ sinds vandaag nu al vooruit bestellen op iTunes. Klik HIER. Je zal hem vanaf 15 april kunnen bekijken. De DVD zelf zal 20 april in de winkels liggen.

Tekst: fcdekampioenen.com / foto’s: Independent Films

24/02/2018: Dossier: F.C. De Kampioenen 4

Komt er nog een vierde Kampioenenfilm? Er is al veel over gezegd en geschreven. Maar hoe zit het nu? Wij zochten het uit.

De bedoeling was na de derde Kampioenenfilm definitief te stoppen met F.C. De Kampioenen. Maar tijdens de opnames van de F.C. De Kampioenen Forever werd er toch al gepraat over een een vierde film. Ook regisseur Jan Verheyen bevestigde dat. Maar Jan Verheyen zelf vindt dat dit het ideale einde van F.C. De Kampioenen is, aangezien het einde van de derde film. Ook Carry Goossens (Oscar) liet al weten dat hij niet meer mee zou spelen in een vierde film. Daardoor liet scenarist An Swartenbroekx een terugkeer van Oscar in De Kampioenen onmogelijk maken. In de film blijft hij in Afrika samen met zijn Afrikaanse liefde.

Ongeveer een week voor de première van Forever liet Marijn Devalck (alias Boma) in een interview met Dag Allemaal weten dat hij niet zou openstaan voor een vierde film. Hij had ook zijn twijfels bij het scenario van de derde film, maar hij vindt dat het resultaat er mag wezen. De derde Kampioenenfilm maakte een vliegende start. Begin januari waren er al meer als 400.000 mensen naar de film gaan kijken. In vele interviews lieten de andere Kampioenen weten dat ze nog niet zouden willen stoppen.

Jacques Vermeire liet aan Radio 2 weten dat ook hij graag nog een Kampioenenfilm zou maken. En hij vermoedt dat als er een vierde Kampioenenfilm komt, Marijn “Boma” Devalck ook van de partij is.

Ook Ann Tuts (Doortje) kreeg bij deze film een echt wow-gevoel en wil nog met héél veel plezier een vervolg maken. Zelfs nu nog leert ze als actrice iets bij tijdens het filmen… Van zo’n toffe groep wil je ook helemaal geen afscheid nemen, aldus de actrice. Danni Heylen die Pascalleke speelt is wel voorzichtiger in haar uitspraken. “Alle goede dingen bestaan uit drie,” vertelt ze in TV Familie. Voor haar is het mooi geweest, maar als ze iedereen meekrijgen zal zij evenmin nee zeggen tegen een vervolg.

Ondertussen zijn er al 560.000 mensen naar de film geweest en hebben De Kampioenen de award van beste film van het jaar gewonnen op het Gala Van De Gouden K’S op Ketnet. Scenarist van de films An Swartenbroekx liet weten dat alleen het publiek beslist. Bij een goed scenario en goede gezondheid van de acteurs sluit ze een vierde film zeker niet uit. Tijdens de première gaf ‘Bieke’ ook al een tipje van de sluier wat ze allemaal nog in haar hoofd had om te doen met De Kampioenen. Zo dacht ze eraan om in een vierde film carnaval met De Kampioen te vieren in Rio.

Ook Ben Rottiers liet aan TV Familie weten dat hij een vierde film ziet zitten. Hij vindt de derde film ook de beste van de drie. Tijdens de première in Antwerpen zong Ben ook een kerstlied over De Kampioenen en zong: ‘Misschien zien we elkaar terug binnen een jaar of twee’. Herman Verbuggen laat ook de deur op een kier voor FCDK4. En Jaak ‘Fernand’ liet in een kort interview met onze site weten dat hij zeker weer van de partij zou zijn bij een vierde film.

De derde Kampioenenfilm loopt nog even in de zalen. Halen we de 600.000 bezoekers? Dan is de kans groot op een vervolg. Het zal de komende weken afwachten worden op eventueel nieuws over de vierde film. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen.

Tekst: fcdekampioenen.com / foto’s: Independent Films

14/02/2018: The making of F.C. De Kampioenen

 

Whoppa! Het is krokusvakantie en Forever speelt nog steeds in alle bioscopen. De film haalde al meer dan 560.000 betalende bezoekers. We zijn benieuwd of FCDK3 de 600.000 bezoekers haalt. Grid gaf ons een kijkje achter de schermen bij de making of van ‘Forever’!

Tekst: fcdekampioenen.com / video: GRID

03/02/2018: Forever beste film van 2017

Op het Gala Van De Gouden K’s 2017 zijn de Kampioenen met de award voor de beste film van 2017 naar huis gegaan.

De Kampioenen gaven daarna nog een spetterend optreden. Het Gala Van de Gouden K’s kan je herbekijken op www.ketnet.be

Tekst: fcdekampioenen.com / foto: Ketnet

18/01/2018: Al meer dan 500.000 bezoekers voor F.C. De Kampioenen Forever

‘F.C. De Kampioenen Forever’, de derde Kampioenenfilm, ging gisteren de kaap van het half miljoen betalende toeschouwers voorbij. Daarmee staat de film nu ook officieel in het lijstje van meest succesvolle Belgische films aller tijden.

De kaap van een half miljoen is opmerkelijk gezien  de grote terugval van het bioscoopbezoek voor Vlaamse films vorig jaar. ‘Betalende bezoekers’ wordt hier benadrukt omdat veel distributeurs van Vlaamse films in persberichten wel eens de ‘gratis’, ‘gesponsorde’ en ‘betaalde’ toegangskaarten op een hoopje durven gooien.

‘FCDK 3’ is met grote voorsprong de best bezochte Belgische film van 2017 met al meer dan 2.5 keer het aantal toeschouwers van de nummer 2 (‘Het Tweede Gelaat’).

Succesvolste Belgische films

In de Belgische filmgeschiedenis zijn er slechts 15 films die meer dan een half miljoen bezoekers lokten. ‘Loft’ en ‘Koko Flanel’ zijn de enige Belgische films die meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscoop haalden, ‘Hector’ staat met 933.000 verkochte tickets op plaats drie.

De vraag is of dit derde filmdeel beter gaat doen dan de twee voorgaande. ‘Kampioen zijn blijft plezant!’ (2013) staat in de alltime top twintig op nummer vijf, met 765.000 tickets. De tweede film uit de reeks,‘F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General’ (2015), staat op nummer negen met 678.065 betalende bezoekers.

Tot wanneer ‘F.C. De Kampioenen Forever’ in de zalen blijft is niet bekend.

Tekst: Independent Films+HLN / foto: Independent Films

10/01/2018: Nieuwe afleveringen van “F.C. de kampioenen”? Herman Verbruggen (Marcske) laat deur op een kier

Als de VRT ooit met een goed idee zou komen voor nieuwe afleveringen van “F.C. de kampioenen” dan zijn de acteurs bereid daarover rond de tafel te zitten. Dat laat Herman Verbruggen (Marcske) verstaan op Joe FM. “We zijn altijd bereid te praten, maar momenteel liggen geen plannen in die zin op tafel”, zegt netmanager Olivier Goris van Eén aan VRT NWS.

Bijna 7 jaar geleden is het intussen dat Eén besliste de stekker uit “F.C. de kampioenen” te trekken, de populaire reeks die sinds 1990 op het net van de openbare omroep liep.

Sindsdien zijn 3 succesvolle films over de olijke voetbalploeg gemaakt, maar het lijkt niet uitgesloten dat de reeks ooit een tweede leven krijgt op tv. Tenminste: op Joe FM zet hoofdrolspeler Herman Verbruggen (Marcske) hiervoor de deur op een kier (mits enig aandringen van presentator Sven Ornelis).

“We doen het allemaal heel graag”, zegt Verbruggen. “Dus als er een goed idee zou komen dat ons ook als groep respecteert…”. Tegelijk maakt hij het nodige voorbehoud. “Misschien zijn we het stadium van “F.C. de kampioenen” als tv-programma voorbij. Dat neemt niet weg dat de serie als een concept kan blijven bestaan waarbij men nieuwe mensen aantrekt.”

Sowieso betreurt Verbruggen dat Eén de reeks in 2011 stopzette. “We vonden dat niet fijn, al voelden we wel dat het er zat aan te komen. De toenmalige directie heeft ons samengeroepen en zei ons dat we “op een hoogtepunt” moesten stoppen.”

Netmanager Eén: “Ik wil niks uitsluiten”

Ook Olivier Goris vindt het spijtig dat 7 jaar geleden een einde aan de reeks is gekomen. Hij is vandaag nethoofd van Eén. “Het succes van “F.C. de kampioenen” was en is bijzonder groot”, zegt hij aan VRT NWS. “Het is heel moeilijk om dat met een nieuw project te bereiken.”

“We hebben de voorbije jaren al nagedacht over nieuwe afleveringen van “F.C. de kampioenen”, maar de lat ligt erg hoog voor een vervolg. Achter het programma ging een hele machine schuil en het is niet evident die weer op te starten, maar ik wil niets uitsluiten. Als iemand met een goed voorstel komt, zijn wij zeker bereid daarover te praten. Momenteel liggen evenwel geen plannen in die zin op tafel.”

Tekst: VRTNWS / foto: VRT / video: JOE FM

02/01/2018: 1,3 miljoen Vlamingen keken gisteren naar FC De Kampioenen, Guga Baúl onderzocht de succesformule

Meer dan 1,3 miljoen mensen keken op 1 januari naar “FC De Kampioenen 2: Jubilee General” op Eén. Het succes blijft fascineren. Guga Baúl schreef er ooit zelfs een thesis over. Bestaat er zoiets als een Kampioenentoverformule? 

De reeks liep van 1990 tot 2011, en werd al talloze keren herhaald. Ook de films en de stripverhalen blijven scoren, de derde film lokt op dit moment nog altijd heel wat bezoekers naar de cinema. Een wetenschappelijke verklaring komt uit verrassende hoek: Laurent Bailleul, beter bekend als Guga Baúl, schreef er in 2008 zijn thesis over. In “De magie van F.C. De Kampioenen als populair cultuurproject” ging Baúl op zoek naar de succesformule.

Één van de verklaringen van het succes is polysemie.

“Polysemie wil zeggen dat er heel wat moppen op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. De humor is toegankelijk voor iedereen, van jong tot oud. Een visuele mop kan voor kinderen leuk zijn, maar ouderen kunnen er heel andere connotaties bij zien”, vertelde Baúl eerder in “Van Gils & gasten”.

Volgens Alexander Dhoest, professor televisiestudies aan de UAntwerpen, zijn de herkenbaarheid en de toegankelijkheid de belangrijkste succes­factoren. “We mogen niet onderschatten dat er veel nostalgiekijkers zijn: mensen hebben het zelf als kind nog gezien en herbekijken het nu met hun kinderen. Denk bijvoorbeeld maar aan “Throwback Thursday in het Sportpladijs”. De herhaling en het vertrouwde spreken aan. Het kan paradoxaal klinken, maar de voorspelbaarheid is net een deel van de aantrekkingskracht. Wanneer FC De Kampioenen te veel zou vernieuwen, zou het succes plots veel minder kunnen worden.”

Een vaste succesformule is er volgens professor Dhoest helaas niet. Voor elke FC De Kampioenen zijn er tientallen series in de vergeethoek beland. Het gaat om een combinatie van factoren die klopt bij FC De Kampioenen. Zo is volgens Guga Baúl bijvoorbeeld het evenwicht tussen de personages belangrijk.

De tweede FC De Kampioenenfilm kan je nog tot 31 januari herbekijken op VRT NU.

Tekst: VRTNWS / foto: Independent Films

01/01/2018: F.C. De Kampioenen 3 Forever redt de meubels voor de Vlaamse film

De populariteit van de Vlaamse film kreeg in 2017 spijtig genoeg harde klappen.  Gelukkig zorgde F.C. De Kampioenen Forever, de derde Kampioenenfilm, op de valreep nog voor een hoopvol lichtpunt, zodat het Vlaams Audiovisueel Fonds haar statistieken toch nog een klein beetje kan opsmukken.

De film overschreed gisteren de kaap van de 300.000 betalende toeschouwers. De teller stond na de laatste vertoningen van 2017 op 309.000. FCDK 3 is daarmee met grote voorsprong de best bezochte Vlaamse film van 2017.

Opmerkelijk daarbij is dat de film de voorbije dagen overal in Vlaanderen zelfs veel beter scoorde dan Star Wars – The Last Jedi. De Vlaamse bezoekerscijfers volstaan zelfs om FCDK 3 deze week op de eerste plaats van de Belgische Top 10 te brengen, dus voor Star Wars die in heel België loopt en dat aan hogere ticketprijzen.

Met dat fantastische resultaat tekende regisseur Jan Verheyen voor de twee best presterende Vlaamse films van 2017. Zijn film: ‘Het tweede gelaat’ haalde intussen iets meer dan 200.000 toeschouwers.

De derde Kampioenenfilm loopt nog verder in alle Vlaamse steden.

Tekst: Independent Films / foto: Independent Films

01/01/2018: Gelukkig nieuwjaar

De beste wensen voor 2018! Veel F.C. De Kampioenenplezier in het nieuwe jaar! 2018 wordt weer een jaar met heel wat hoogtepunten. Zoals het honderdste stripalbum van De Kampioenen dat zal uitkomen, de fandagen in Plopsaland De Panne. Ook de derde Kampioenenfilm loopt nog steeds in de zalen. Vanavond kan je op één naar de TV-première van F.C. De Kampioenen -2- Jubilee General kijken.

Tekst: fcdekampioenen.com / foto: FCDK3