info@fcdekampioenen.com

Exclusief interview met Jacques Vermeire

Voor Jacques Vermeire zijn het drukke tijden: een nieuwe zaalshow, een nieuwe reeks van K3, een vierde Kampioenenfilm en 2 sterren restaurant. Hij maakte met plezier tijd voor een interview met ons voordat hij op 16 mei 2018 een try-out had van zijn nieuwe zaalshow.

We gaan met FCDK4 weer voor de 600.000 bezoekers ’’     

Films  F.C. De Kampioenen

De derde Kampioenenfilm is nu al even uit de zalen. Hoe kijk je terug op de opnames van Forever?

Goed. DDT moest in België blijven. Voor mij waren er opnames in Eeklo, in Oost-Vlaanderen, en dan in Sint-Truiden de grote match tussen de vijand en ikzelf. Ja daar was het tof: we hadden super goed weer, het was zomer, we zaten in een mooie streek, met de auto naar Sint-Truiden rijden. Ook in Eeklo was het plezant. Ik was eigenlijk blij dat ik niet naar het buitenland moest. Ik film liever in België. Als je dan in het buitenland zit ben je een maand weg van huis en ik heb dan ook nog kinderen die ik dan zou moeten thuis laten.

Welk van de 3 films vond je de beste?

Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb daar eigenlijk geen gedacht van. Het is film hè. De eerste heb ik niet meegedaan, dus ik heb de neiging om te zeggen dat de tweede de beste was. (Lacht) De ene vond de eerste grappiger en de andere de derde. Als ik de mensen hoor zijn de meningen zeer uiteenlopend. Ik kan niet zeggen welke de beste was. De mooiste is waarschijnlijk de derde. Maar of het de grappigste is, dat weet ik niet.

Het is nu ook officieel bekend gemaakt dat er een vierde film komt. Was iedereen er meteen voor te vinden?

Ja eigenlijk wel. Carry Goossens die Oscar speelt doet sowieso niet mee, maar zelfs Boma doet terug mee. Hij had eerst gezegd niet meer mee te spelen, maar ze hebben hem dus toch weer kunnen overtuigen.

Je hebt al heel wat stunts gedaan in de vorige films: een kraan bestuurd, in een boot op de oceaan gezeten, boven een voetbalstadion gehangen. Wat zie jij jezelf nog doen in de vierde film?

Daar heb ik zelf nog geen idee van. We zijn 2 weken geleden samengekomen en hebben dan beslist dat we nog een film gaan maken. Ik weet wel dat het weer DDT tegen de rest zal zijn en we blijven deze keer wel in België om te filmen. We gaan dus niet naar het buitenland omdat het dan financieel niet meer haalbaar zou zijn. We gaan dus een beetje moeten besparen. Je ziet dat de bezoekersaantallen naar beneden gaan, maar 600.000 bezoekers is nog steeds fantastisch. Maar de cinema zakt in het algemeen. Netflix, waar ze prachtige reeksen hebben, en de zoveel andere zenders zijn allemaal concurrentie voor de cinema. Maar De Kampioenen gaan weer voor 600.000 bezoekers, wat nog altijd 1/10 is van de Vlaamse bevolking. Dat blijft gewoon waanzin. Ik heb trouwens in 1994 ook een film gemaakt. Max was de film die rond mij ging en haalde 700.000 bezoekers. Dus de eerste Kampioenenfilm heeft mij geklopt, maar ik heb de tweede en derde geklopt. Ik sta nog altijd in de top 10 met Max. Maar ik sta er ook met de tweede in. (lacht) Ik heb altijd gezegd ofwel kloppen ze mij ofwel blijven ze juist onder mij.

Tv-serie F.C. De Kampioenen

Je wou eigenlijk de rol van DDT niet hebben, maar toch kreeg je hem.

Ik deed mee aan de audities omdat ik die mens kende en om hem een plezier te doen. Maar ik had die rol hè. Ik was toen toch de populairste van de hoop. Ik had toen ‘De 3 Wijzen’ en ‘Oei Jacques’ maar ook Johny Voners was bekend. Ze hebben dan gekozen voor mij om dan echt kijkers te trekken.

Je hebt dan uiteindelijk 8 seizoenen meegespeeld. Wat vind je één van de leukste afleveringen?

Dat is een hele moeilijke vraag. Er zijn er zoveel goede gemaakt. Ik vond het altijd heel tof met mijn moeder, met Doortje en met gangsters die naar mijn garage kwamen en mij afdreigden. Het fijnst was als ik klein kon spelen in mijn garage of met 2/3 acteurs. Minder fijn waren de scènes in het café waar iedereen iets te zeggen had. Maar een aflevering die me echt is bijgebleven is ‘Het virus’. Dat vond ik echt plezant. Er was een virus in mijn garage en daardoor zaten we allemaal hermetisch afgesloten in de garage. We hebben daar echt goed gelachen, ook als acteur.

Vroeger werden de afleveringen opgenomen met een live-publiek. Was dat moeilijker?

Ja, ik heb dat nooit zo graag gedaan. Iedereen deed dat liever, maar ik dus niet. We zaten met een publiek van 200 mensen, dus dat moest goed zijn. En als we dan een fout maakten moesten we terug opnieuw beginnen. En dat doe ik dus niet zo graag.  Voor een live-publiek speel je soms anders. Er komt een lach die je niet verwacht en er komt geen lach als je er een verwacht. Dat was dan altijd even heel spannend. We hebben dat dan toch 4/5 jaar gedaan. Later was dat met een publiek dat achteraf kwam kijken. Ze hadden dan zo een koptelefoon op en lachten dan in wat ze zagen.

Na 8 jaar verliet je De Kampioenen. Er kwam veel kritiek op je overstap naar de VTM. Hoe ging je daarmee om?

Dat was inderdaad niet gemakkelijk. Het werd een beetje uit de context gerukt, het was niet 100% de waarheid. Het was voor dat verschrikkelijke bedrag, wat ik bijna zelf niet durf uitspreken, maar dat bedrag was om producties te kunnen doen gedurende jaren. En dat werd allemaal op mij geplakt. De mensen dachten dat het miljard Belgische frank (25 miljoen euro) alleen voor mij was. Dat was erg, de mensen vonden dat niet tof. De mensen zeiden nog Jacques tegen mij, maar dachten dus echt allemaal dat ik een miljard had gekregen. En ik ging dus naar de VTM, maar ik heb het succes van De Kampioenen niet kunnen evenaren. Mijn gouden jaren waren bij de VRT maar de financiële jaren waren bij VTM. Ik heb mij veel verbeterd financieel, maar artistiek heb ik mij een beetje verminderd. Het is zoals een voetballer die van Genk naar Anderlecht gaat. Ze zullen zeggen hij verslechtert zich, maar bij Anderlecht (onder Mark Coucke) zal hij iets meer verdienen. Anderlecht is nog net een stapje meer. Financieel zou ik liever bij Anderlecht spelen maar qua gevoel liever bij Genk. En ik heb dus gekozen voor Mark Coucke. (Lacht)

De kinderen van Jacques

Zijn jouw kinderen fan van De Kampioenen?

Mijn dochter is hevige fan van F.C. De Kampioenen. Ze kijkt alle dagen naar herhalingen. Mijn zoon kijkt af en toe naar herhalingen, maar hij is geen echte fan.

Kijk je dan soms met Julie mee naar een aflevering?

Als mijn dochter mij roept wanneer ze aan het lachen is, terwijl ik op mijn bureau zit, moet ik met haar nog eens een aflevering zien. Ze heeft zo een heel groot scherm waar we dan samen op kijken. De Kampioenen is echt een fenomeen. De mensen blijven daar naar kijken.

De jeugd van Jacques

Zat je als kind al met de gedachte: ik wil later acteur worden en mijn eigen zaalshows hebben?

Nee… misschien wel. Ik wou wel bekend worden met humor. Als kind was ik toch al aan het optreden. Ik hoopte dat ik een mooie zaalshow zou hebben. Trouwens toen ik 16/17 jaar was trad ik al op, alleen en met mijn valies vol kleren. En vanaf 18/19 jaar was ik al aan het optreden voor verenigingen en met de hoed in cafés. Ik dacht wel dat ik veel shows zou kunnen hebben omdat ik vond dat ik grappig was. Ik kon de mensen laten lachen en ik had ook een eigen stijl. Dat ik acteur ging worden had ik toen niet gedacht.

2 Sterren Restaurant

Het programma 2 Sterren Restaurant is nu bezig op VTM. Jij vormt samen met Herman Verbruggen (Mark) een duo. Wat mogen we van jullie restaurant verwachten. 

Daar mag ik eigenlijk nog niet veel over vertellen. Dat is nog even geheim. We hebben ondertussen al geprobeerd de eerste keer te oefenen in ons restaurant met de naam Koe-Cook. We gaan vooral met Mechelse producten werken.

Marcel & DDT

Heel veel kinderen spreken jou aan met ‘DDT’ of ‘Marcel’. Heb je daar ooit problemen mee gehad? 

Nee daar heb ik zeker nooit problemen mee gehad. Ik heb geluk dat ik door mijn optredens ‘De Jacques’ ben. Daarom heet de show ook ‘Van 7 tot 77’. Ik ben bezig van leeftijden vanaf 7 jaar. Vandaag zijn ook de opnames van en nieuwe reeks van K3 met Marcel gestart. Ik speel voor iedereen, dat is plezant. De kinderen die mij zien als Marcel worden groter en pikken mij op als DDT en komen misschien later naar mijn shows kijken. En ik ben natuurlijk ook nog op TV met heel wat andere dingen.

Bedankt voor het interview, Jacques!