info@fcdekampioenen.com

Interviews

Om een aflevering, film of strip van De Kampioenen te maken komen er veel mensen aan te pas. Denk maar aan de regisseur, de acteurs, de scenaristen, de cameramannen, de geluidsmannen, de striptekenaars,…

Daarom hebben wij exclusieve interviews afgenomen met enkele van hen. Er volgen uiteraard nog interviews, het volgende: ………… . Heb jij een goede vraag? Stuur hem naar info@fcdekampioenen.com!

Veel leesplezier!

Interview met Jacques Vermeire (2018)

Voor Jacques Vermeire zijn het drukke tijden: een nieuwe zaalshow, een nieuwe reeks van K3, een vierde Kampioenenfilm en 2 sterren restaurant. Hij maakte met plezier tijd voor een interview met ons, voordat hij op 16 mei 2018 een try-out had van zijn nieuwe zaalshow.

“We zijn 3 weken geleden samengekomen en hebben beslist dat we nog een film gaan maken. Ik weet dat het DDT tegen de rest zal zijn, en dat de opnames in België plaatsvinden. We gaan met F.C. De Kampioenen 4 weer voor 600.000 bezoekers” vertelt Jacques aan ons.

Lees het volledige interview: fcdekampioenen.com/jacques .

Interview met Jaak Van Assche (2017)

Hoe ben je in de tijd bij De Kampioenen geraakt?

Destijds in 1998 vroeg Marc Scheers de vroegere producer van FCDK of ik interesse had om de “slechterik” te
spelen na DDT en BTW in de reeks.
Op dat moment had ik nog wat lopende verbintenissen in theater en TV , maar een jaar later ben ik dan toch in de reeks gestart.

Wat is jouw favoriete aflevering?

Te veel om op te noemen.

Hebben jullie spijt dat jullie met De Kampioenen gestopt zijn, aangezien het succes van de films?

Onnoemelijk veel spijt.

Hoe zijn de opnames van de derde film verlopen?

Reuze. Vooral de draaidagen in Zuid-Afrika.

Moest er een vierde film komen, mogen ze je dan weer opbellen?

Natuurlijk!

Je blijft acteren: De Kampioenen, De Zonen Van Vanas. Denk je nooit nu is het tijd om te stoppen?

Ik vind het leuk om te acteren en zeker zo lang ze mij vragen. Wat zou ik anders moeten doen met mijn tijd?

Bedankt Jaak!

Interview met Tom Bouden (2017)

Hoe ben je begonnen met strips tekenen?

Toen ik negen jaar oud was wandelde ik met twee schoolvrienden naar huis. Om de een of andere reden besloten we om beroemd te worden. Peter zou uitvinder worden. Hij is nu doctor in de chemie. Bavo wou filmacteur maken. Hij maakt nu films als regisseur. En ik ging strips maken. Die middag heb ik mijn eerste strippagina gemaakt.

Je werkt nu aan de reeks F.C. De Kampioenen, hoe valt dat mee?

Ik doe dat ondertussen al 19 jaar, sinds het vijfde album. Dat valt dus goed mee. Ik vind het heel leuk dat ik al die tijd al mijn brood kan verdienen met het maken van strips. Wat tegenwoordig toch niet zo voor de hand liggend is.

Hoe lang werken jullie ongeveer aan een album?

Er worden vier a vijf albums per jaar gemaakt. Dat betekent dus dat er ongeveer 2,5 maanden aan een album gewerkt wordt. Maar zowel Hec als ik doen nog andere dingen naast de kampioenen, dus eigenlijk klopt die berekening niet helemaal en zal het eerder een tweetal maanden zijn.

Met welk personage heb je het meeste moeite te tekenen?

Ik vind dat zowel Xavier als Fernand een beetje een vreemd hoofd hebben. Maar het moeilijkste voor mij is dat alles in de stijl van Hec Leemans getekend moet worden. En dat is niet hetzelfde als in mijn eigen stijl. Het is nooit gemakkelijk om in de stijl van iemand anders te werken.

Aan welk album werk je nu?

We hebben net album 98 afgewerkt met als titel ‘Boma burgemeester’ en hebben eventjes een weekje rust om daarna aan het volgende te beginnen. Het werken aan De Kampioenen houdt nooit op.

Heb je een favoriete strip in de reeks?

Niet echt. Ik herinner me de oudere albums iets beter dan de latere, omdat het toen nog allemaal nieuw was. En ook De kampioenen in Afrika heeft een speciaal plaatsje, omdat dat de eerste keer was dat ik een scenario voor de reeks heb geschreven.

Wie is je favoriete personage?

Dat gaan Markske en Maurice zijn. Billie was ook leuk, toen hij nog mee deed.

Volgend jaar verschijnt album 100, wat mogen we daarvan verwachten?

Ik weet weinig meer dan jullie. Hec moet dat verhaal nog schrijven. Maar het zal ongetwijfeld een speciaal album worden. Dat hoort ook wel, na zoveel verhalen.

Bedankt Tom!

Interview met Herman Verbruggen (2014)

Naast de strips van De Kampioenen is er ook de nieuwe reeks Vertongen en Co, met jou in de hoofdrol. Ben je daar blij mee?

Er zijn weinig stripfiguren die in de echte wereld bestaan; Urbanus is er zo eentje maar dan houdt het op. Suske & Wiske, Jommeke bestaan niet in het echt. Maar De Kampioenen wel!

Als klap op de vuurpijl kreeg Marc dan nog eens een eigen strip; Vertongen en Co. Het leuke is dat je er zelf heel weinig moet voor doen en dat de figuren in het verhaal dingen kunnen doen die in een film of op TV niet kunnen. In een strip kan er van alles gebeuren; je kan dingen laten ontploffen, door bomen vliegen of super Marcske kan groen, dik en gespierd worden wat niet kan op televisie of wat te veel geld zou kosten. Dat vind ik er wel leuk aan.

Wat deed je voor dat je kennis maakte met de TV-reeks F.C. De Kampioenen?

Daarvoor? Ik heb al sinds 28 jaar met een aantal collega’s een bedrijfje (Aksident) waarmee we theater maken voor bedrijven en organisaties.  Een bedrijf dat een evenement heeft of een product wil voorstellen of iets wil vertellen aan andere mensen, vraagt aan ons om daar iets rond uit te werken. Ik bedenk dan dingen die acteurs uitvoeren (=acts) op dat evenement van dat bedrijf.

Hoe zijn de opnames van de film verlopen?

Op de set van de film was het hetzelfde als in de televisiereeks maar langs de andere kant was het toch weer anders omdat film helemaal anders wordt gemaakt. Er is meer aandacht voor beeld en licht. Alles moet veel juister zijn omdat het geprojecteerd wordt op een groot beeldscherm. Ieder klein foutje wordt heel groot in de bioscoopzaal. De mensen van het licht steken er daarom ook heel veel tijd in. Dit betekent dat we veel meer hebben moeten wachten tijdens het filmen.  Acteurs blijven heel belangrijk in de film, maar wat moeilijker is,is het wachten; als je dan toch moet acteren moet het ook héél goed zijn omdat het voor een bioscoopfilm is. Het was dus eigenlijk wel een ander gevoel om een film te maken in plaats van een serie.

Wat is je favoriete album uit de stripreeks F.C. De Kampioenen?

Mijn favoriete strips zijn die met Super Marcske omdat ik het leuk vind dat die figuur echt verandert. Vooral vind ik dat leuk omdat dat ook alleen maar kan in een stripverhaal.  In het echt zou dat te veel geld kosten voor een film of serie. Niemand verwacht dat in de verhalen van De Kampioenen zo’n figuur zit die kan veranderen als hij kwaad wordt. Dat vind ik eigenlijk wel grappig.

Vind je het leuk om de zogenaamde gespierde stylo te spelen?

Leuk? Eigenlijk wel, omdat F.C.  De Kampioenen een komediereeks is waarbij het de bedoeling is dat de mensen er mee lachen. Er zitten figuren in de reeks die de lach moeten opwekken. Je hebt aangevers en afwerkers; Marc Vertongen is een afwerker.  Hij moet zorgen voor humor. Mensen lachen niet met iemand die er perfect uitziet. Daarom ook wekken bijnamen zoals ‘asperge’ en ‘gespierde stylo’ een lach op en zetten extra in de verf dat Marc niet perfect is. Mensen lachen dan ook graag met iemand die er dan ook grappig uitziet.

In de allereerste reeksen dronk je wel eens een pintje, maar sinds je één van de vaste personages werd moest je er niets meer van weten.

Neen, dat klopt. In het allerbegin van F.C. De Kampioenen was het personage ‘Marc Vertongen’ nog niet echt uitgewerkt. In het begin was hij een reporter die op het foute moment de foute vragen stelde. Het was een onhandig figuur.  Meer wisten we toen nog niet. Het was aan mij om dat verder in te vullen. In het begin moest Marc ook nog niet veel doen. Er was toen nog niet veel over nagedacht wat hij zou drinken. Het klopt dus ook dat die Marc Vertongen af en toe een pintje dronk. Maar later is dat een vast personage geworden en begin je over alles na te denken; Wat heeft hij aan? Hoe wandelt hij? Wat drinkt hij? Hoe reageert hij op mensen? Het is op dat moment dat al die details worden uitgewerkt. Daarom zij zo’n figuren in het begin een klein beetje anders dan op het moment dat dat personage begint te leven en vorm heeft gekregen.

Waren er door je onhandigheid veel kosten voor de VRT?

Je moet weten dat er natuurlijk geen kosten waren anders had men mij niet aangenomen. Ik zeg altijd dat als je zo’n onhandige figuur moet spelen in een reeks, je eigenlijk zelf een beetje handig moet zijn.  Als je zelf niet handig bent maak je wel meer kosten dan dat je goed is voor de reeks. Dat is nu net het ‘dubbele’: iemand die de onhandige kluns moet spelen moet een beetje handig zijn.  Want als ze vragen de plateau te laten vallen op dié plek moet dat ook op dié plek zijn en moet je hem niet op voorhand laten vallen want dat komt dan niet in beeld.   Dat vraagt dus wel handigheid om op het juiste moment te vallen. Ook niet twijfelen op zo’n moment vraagt een handigheid.

Komt er nog een vervolg op de film?

De film was een succes; er zijn 725.000 mensen komen kijken. De eerste bedoeling was om de film het einde van De Kampioenen te laten zijn. Maar toen we merkten dat er zoveel mensen kwamen kijken, werd het logisch dat een aantal mensen begonnen te denken of we nog iets zouden kunnen doen. Maar dat is absoluut niet zeker! Het is nog maar bij ‘denken over’ gebleven. We zullen wel zien..  Ik denk dat het normaal is dat als zoveel mensen komen kijken dat wij als ploeg er nog eens over na gaan denken of er nog iets is dat we kunnen vertellen in de bioscoop dat typisch Kampioenen is. Het is nog niet definitief gedaan maar het is ook niet zeker dat er nog een film komt.  Maar er wordt over gepraat!

Bedankt Herman!

Interview met Hec Leemans (2014)

Hoe ben je op het idee gekomen om een stripreeks over F.C. De Kampioenen te maken?

Het was midden de jaren negentig. Ik maakte toen al ruim 20 jaar Bakelandt, een historische realistische reeks die elke dag in Het Laatste Nieuws verscheen. Ik had zin om iets humoristisch te maken en kwam zo bij F.C. De Kampioenen terecht.

Hoelang werk je ongeveer aan een strip?

Elk album wordt gemaakt in ongeveer 2-en-een-halve maand tijd. Het begint bij het scenario dat ik schrijf en uitschets. Die basisschets wordt dan overgenomen op een groter vel tekenpapier, waarop mijn assistent Tom Bouden ook alle decors schetst. Dan komt alles terug naar mij en werk ik de personages verder af in inkt. Daarna inkt Tom de rest in. Tenslotte wordt de tekening gescand en gaat ze naar de colorist voor de inkleuring in Photoshop. Die kijk ik achteraf nog eens grondig na.

Wat zijn de volgende albums van F.C. De Kampioenen?

80.De Kampioentjes in het spookkasteel

81.De Kampioenen in Rio

82.Boma op de klippen

83.Op zoek naar Neroke

Wordt Vertongen en Co een even grote stripreeks als F.C. De Kampioenen?

Dat weet ik niet. Maar zolang Vertongen en Co succes heeft, hopen we ermee door te gaan. De laatste titel stond onlangs 3 weken lang op nummer één in de top 100 boekenverkoop.

Met welk personage heb je het meeste moeite om te tekenen?

Elk personage is moeilijk om te tekenen, maar na 15 jaar heb ik ze natuurlijk wel in de vingers. Toch is elke nieuwe tekening een uitdaging. Het zijn telkens wee specifieke problemen die je moet oplossen.

Hoe ben je begonnen met strips tekenen? Wanneer?

Professioneel ben ik gestart toen ik 19 was, in de krant Het Volk (die nu verdwenen is). Daarna ben ik gestart met Bakenlandt in Het Laatste Nieuws, tot in 2003. Ik heb altijd willen tekenen. Als kind tekende ik ook al vaak. Later heb ik een teken- en schilderopleiding gevolgd. Inmiddels zit ik al 45 jaar in het vak.

Bedankt Hec!