info@fcdekampioenen.com

4.

Filmvoorstel 6 (2018-2019): 

Komt er een vierde Kampioenenfilm? Het antwoord is JA. De opnames zullen plaatsvinden in maart & april. In het najaar van 2019 komt de film in de zalen.

Details

Scenaristen: An Swartenbroekx, Bart Cooreman, Steve De Wilde, Bart Vaessen

Regisseur: Jan Verheyen

Budget: ?

Opnameperiode: maart 2019 – april 2019

Première: najaar 2019

Aantal bezoekers: /

Prijzen: /

Productieproces

01/07/2018: Loes Van den Heuvel legt uit waarom zij heeft toegezegd voor de vierde Kampioenenfilm

“Waarom niet? Carmen is mijn missie. Ik doe dat al dertig jaar. Waarom zou ik nu stoppen? Ook de andere acteurs en actrices hebben er nog zin in. En vooral: het publiek kan er maar niet genoeg van krijgen. Dat is de voornaamste reden. Voor mezelf is het belangrijk dat Carmen geen dagelijkse rol meer is. Elke film wordt met twee jaar onderbreking gedraaid. Dat zorgt voor ruimte voor mezelf.”

28/06/2018: Danni Heylen is blij met haar rol in de nieuwe Kampioenenfilm

“Wat ik al van het scenario van de vierde film vernam, klinkt best prettig voor mij. Natuurlijk weet ik dat ik niet het hoofdpersonage ben, maar dat vind ik ook niet nodig. Met de ­collega’s weer mogen samenwerken, is top.”

26/05/2018: Boma keert met gemengde gevoelens terug naar het witte doek

Hij komt er, de vierde langspeelfilm van F.C. De Kampioenen. Mét Marijn ‘Boma’ Devalck, hoewel die eerder liet verstaan dat de derde ook de laatste zou zijn voor hem. “Ik wou niet dwarsliggen, maar het is met gemengde gevoelens”, geeft de bekende Brakelaar toe. “Hopelijk wordt dit niet de film te veel.”

Kampioen zijn is plezant, maar voor Marijn Devalck (67) was het welletjes geweest. Na de derde film zat het er voor hem op, al komt hij daar nu op terug. De vierde langspeelfilm staat op stapel en ook Boma zal van de partij zijn. In eigen land deze keer, na opnames in Frankrijk, Thailand en Zuid-Afrika.

Wie of wat heeft je over de streep getrokken?

“Voor alle duidelijkheid: de groep heeft ingestemd met een vierde film. Maar de voorwaarde is en blijft dat iedereen het uiteindelijke scenario ook ziet zitten. Het is voor mij heel onverwacht dat de rest van de ploeg nog verder wil gaan. De collega’s waren wel dolenthousiast, dus wie ben ik om daar tegenin te gaan? Een Kampioenenfilm zonder Boma, dat is niet mogelijk. In tegenstelling tot enkele andere collega’s ben ik De Kampioenen altijd trouw gebleven. Al geef ik wel toe dat het voor mij niet meer hoefde.”

Is Marijn het personage Boma beu?

“Ik heb in 2013 mijn carrière als acteur on hold gezet. Enkel de F.C. De Kampioenen-films, daar kon ik niet onderuit. Ik voel gewoon de goesting niet meer. Bij de laatste film voelde het ook alsof ik er niet meer bij hoorde. Ik had bovendien mijn twijfels bij het scenario, en dat uitte zich. Volgens enkele collega’s was ik een andere mens geworden. Nu heb ik alvast enkele eisen gesteld. Zo wil ik terug meer volwassen humor, want De Kampioenen hebben zich een beetje laten afglijden.”

Jij vond F.C. De Kampioenen te infantiel geworden?

“Welja, het neigt soms wat naar kindertheater. En dat kan niet de bedoeling zijn. Ik heb mijn personage mee vorm gegeven en het is jammer dat men dan een andere richting uitgaat. Toch heb ik Boma nooit met tegenzin gestalte gegeven, net omdat ik zoveel heb mogen inbrengen. Het personage staat ook heel ver van mezelf. Dagelijks krijg ik de vraag hoe het komt dat ik in het echte leven zo anders ben, ook al heb ik enkel een ander kostuum aan.”

Wordt dit nu echt de allerlaatste film?

“Als het van mij afhangt wel. Ik was er na afloop van de derde film al van overtuigd dat we de laatste film gemaakt hadden – voor mij was het hoofdstuk ergens al afgesloten. De derde film is nog altijd de best bekeken Vlaamse film, maar het aantal bioscoopbezoekers hebben we wel film na film zien dalen. Eindigen in schoonheid is voor mij een must. Ik ben dan ook bang dat dit nu misschien de film te veel wordt. Gelukkig moeten we deze keer niet naar het buitenland voor opnames.”

Je houdt niet van reizen?

“Ik heb een hekel aan vakantie. (lacht) Dat komt doordat ik al vaak ontgoocheld teruggekeerd ben: bagage kwijt, brutale conciërges, overdreven nachtlawaai,… Het was altijd wel iets. Bij onze eerste bioscoopfilm ben ik in het zuiden van Frankrijk bovendien gestoken door een insect en daar draag ik nog altijd de gevolgen van. Ik worstel met kortademigheid en vlagen van abnormale vermoeidheid. Ik werd getest op CVS – het chronisch vermoeidheidssyndroom – maar dat is het niet. Ze hebben me ook onderzocht in het Tropisch Instituut en daar bevestigden de dokters dat de steek de oorzaak van mijn klachten is.”

Tekst: Het Laatste Nieuws

26/05/2018: ‘Bieke’ werkt naarstig aan scenario voor vierde film rond bekendste caféploeg

Ook na 28 jaar zijn we nog niet uitgekeken op Vlaanderens bekendste caféploeg. Eind volgend jaar komt de vierde film van F.C. De Kampioenen in de zalen, en we weten nu al dat het een succes wordt. Actrice en scenariste An ‘Bieke’ Swartenbroekx (48)  uit Haasrode werkt momenteel naarstig aan de verhaallijn. “Een gigantische puzzel met dertien hoofdpersonages”, lacht ze. Eens zien of we die gelegd krijgen.

An Swartenbroekx was net afgestudeerd toen ze gecast werd voor de rol van Bieke Crucke, dochter van ploegtrainer Oscar en cafébazin Pascale. Bijna dertig jaar later vertolkt ze het personage nog steeds, en werkt ze aan het scenario van de vierde langspeelfilm. Dat doet ze samen met een team schrijvers, gevormd door Bart Cooreman, Bart Vaessen en Steve De Wilde. De grote lijnen van het verhaal zijn klaar. Deze keer geen setting in Frankrijk of Afrika, maar wel in de oude, vertrouwde omgeving van het voetbalveld en het café. Jan Verheyen regisseert en alle acteurs – behalve Carry ‘Oscar’ Goossens – doen mee. “Zij hadden er nog zin in, de kijkers ook. De derde Kampioenenfilm lokte 600.000 kijkers, dus het productiehuis wilde ook mee. En ja, Marijn ‘Boma’ Devalck had gezegd dat de derde film zijn laatste zou worden, maar Jan Verheyen en ik hebben met hem gepraat, en daarna zag hij het alsnog zitten.”

De Kampioenen zijn al bijna dertig jaar collega’s. Dan ben je een hechte vriendenkring, of totaal uitgekeken op elkaar, toch?

“Zelfs in die 28 jaar hebben we de tijd niet gekregen om elkaar beu te worden. Een opname is intens, maar nadien is er ook altijd een rustperiode. Tijdens de opnames van de reeks werkten we in blokken van drie maanden, waarna we elkaar twee maanden niet zagen. Maar ja, we hebben lief en leed gedeeld, en kennen elkaars gebreken en kleine kantjes. We deelden geboortes, overlijdens en scheidingen. En acteurs zijn sowieso al emotionele mensen. We zijn familie geworden. Als iemand van ons een feest geeft – zoals onlangs het lentefeest van de dochter van Herman Verbruggen – dan is heel de bende erbij.”

Wordt de vierde film de laatste?

“Elke film is voor mij de laatste. De derde was dat zeker – ik zag dat echt zo. Die film eindigde zelfs met een blik op de toekomst van De Kampioenen, en met een nieuwe generatie die klaarstond. Het leek het einde van een tijdperk, maar dat is het dus niet. Al willen we met deze vierde film niet teren op het succes – het moet altijd beter zijn dan de vorige. De lat moet hoger. We snijden in de film enkele bijzondere, ongewone thema’s aan voor een komedie, en opnieuw tonen we dat De Kampioenen mensen van vlees en bloed zijn. Geen karikaturen, zoals de reeks op het einde te vaak toonde.”

Was je niet tevreden met hoe De Kampioenen op tv neergezet werden?

“Op het einde werden we te veel getoond als karikaturen, met kinderlijke toestanden en slapstick. Met de films keren we terug naar het vlees en bloed, naar een lach en een traan.”

Het scenario krijgt volop vorm. Hoe begin je daar aan?

“Je zit met een aantal dingen waar je niet omheen kunt, zoals DDT en Fernand als antagonisten. En je kan geen verhaal schrijven rond één centrale figuur, want eigenlijk zijn er dertien hoofdpersonages – veertien in de nieuwe film. En allemaal verwachten ze een eigen verhaallijn met een begin, midden en einde. Die ongelooflijke puzzel is nu ongeveer rond. De acteurs krijgen het resultaat te lezen – zonder de dialogen. Ze hebben een soort vetorecht. Als ze echt niet akkoord gaan met hun rol, dan stuikt de puzzel in elkaar.”

Wereldberoemd in Vlaanderen, maar rijk zijn jullie er niet van geworden?

“Voor de acteurs is de werkzekerheid van De Kampioenen wel een geschenk geweest. Wie als geschoold acteur aan de slag gaat, zal met acteren alleen wellicht zijn boterham niet kunnen verdienen. In de beginjaren van de reeks werkten we als bediende voor de VRT: zeven maanden per jaar, en de overige maanden moesten we het met een werkloosheidsuitkering stellen. Terwijl er op zaterdag twee miljoen mensen naar je keken op televisie. Het was heel vervelend om dat te moeten uitleggen.”

Wat brengt je bekendheid nog met zich mee? Zien mensen je als Bieke?

“Ik krijg elke week wel een vraag van iemand die ziek is, of van een vereniging of sociale organisatie, om me voor hen te engageren, of om hun goed doel bekendheid te geven. Momenteel krijg ik veel vragen om langs te komen op zomerkampen in het teken van De Kampioenen. Mooie initiatieven, stuk voor stuk. Ik engageer me vaak en ben meter van verschillende organisaties, maar ik kan onmogelijk overal op ingaan. Want dan zou ik niets anders meer doen. Maar het hoort erbij en het is een teken dat De Kampioenen nog populair zijn.”

Tot slot: wat maakt De Kampioenen vandaag eigenlijk nog zo populair?

“Het feit dat we tijdloze personages zijn. Zelfs kinderen, voor wie bijna alles een videogame geworden is, kunnen zich verliezen in de allereerste afleveringen. Niet flitsend, traag gemonteerd, maar heel herkenbaar. Voor de tijdsduur van een aflevering kan je de wereld even vergeten. En met de films hebben we opnieuw de jeugd bereikt. Voor de tv-reeks hadden ze afgehaakt, maar nu zijn De Kampioenen weer cool.”

Tekst: Het Laatste Nieuws

11/05/2018: Er komt een vierde film

Gisterenavond raakte bekend dat de hele Kampioenploeg het ziet zitten om een nieuwe film te maken. De film zal verschijnen in het najaar van 2019. De laatste updates kan je op deze pagina volgen. Wat we tot nu al weten:

– Eind 2019 in de zalen
– Scenario moet klaar zijn in september
– Opnames maart en april 2019
– Jan Verheyen opnieuw regisseur
– Volledige cast (+ Boma maar zonder Oscar)
– Film speelt zich volledig in België af
– Spectaculaire en unieke slotscène in grote Belgische stad
– Carnaval in Aalst ?!

11/05/2018: Dossier F.C. De Kampioenen 4

Komt er nog een vierde Kampioenenfilm? Er is al veel over gezegd en geschreven. Maar hoe zit het nu? Op 10 mei werd bekend gemaakt dat FCDK4 er komt.

De bedoeling was na de derde Kampioenenfilm definitief te stoppen met F.C. De Kampioenen. Maar tijdens de opnames van de F.C. De Kampioenen Forever werd er toch al gepraat over een een vierde film. Ook regisseur Jan Verheyen bevestigde dat. Maar Jan Verheyen zelf vindt dat dit het ideale einde van F.C. De Kampioenen is, aangezien het einde van de derde film. Ook Carry Goossens (Oscar) liet al weten dat hij niet meer mee zou spelen in een vierde film. Daardoor liet scenarist An Swartenbroekx een terugkeer van Oscar in De Kampioenen onmogelijk maken. In de film blijft hij in Afrika samen met zijn Afrikaanse liefde.

Ongeveer een week voor de première van Forever liet Marijn Devalck (alias Boma) in een interview met Dag Allemaal weten dat hij niet zou openstaan voor een vierde film. Hij had ook zijn twijfels bij het scenario van de derde film, maar hij vindt dat het resultaat er mag wezen. De derde Kampioenenfilm maakte een vliegende start. Begin januari waren er al meer als 400.000 mensen naar de film gaan kijken. In vele interviews lieten de andere Kampioenen weten dat ze nog niet zouden willen stoppen.

Jacques Vermeire liet aan Radio 2 weten dat ook hij graag nog een Kampioenenfilm zou maken. En hij vermoedt dat als er een vierde Kampioenenfilm komt, Marijn “Boma” Devalck ook van de partij is.

Ook Ann Tuts (Doortje) kreeg bij deze film een echt wow-gevoel en wil nog met héél veel plezier een vervolg maken. Zelfs nu nog leert ze als actrice iets bij tijdens het filmen… Van zo’n toffe groep wil je ook helemaal geen afscheid nemen, aldus de actrice. Danni Heylen die Pascalleke speelt is wel voorzichtiger in haar uitspraken. “Alle goede dingen bestaan uit drie,” vertelt ze in TV Familie. Voor haar is het mooi geweest, maar als ze iedereen meekrijgen zal zij evenmin nee zeggen tegen een vervolg.

Ondertussen zijn er al 560.000 mensen naar de film geweest en hebben De Kampioenen de award van beste film van het jaar gewonnen op het Gala Van De Gouden K’S op Ketnet. Scenarist van de films An Swartenbroekx liet weten dat alleen het publiek beslist. Bij een goed scenario en goede gezondheid van de acteurs sluit ze een vierde film zeker niet uit. Tijdens de première gaf ‘Bieke’ ook al een tipje van de sluier wat ze allemaal nog in haar hoofd had om te doen met De Kampioenen. Zo dacht ze eraan om in een vierde film carnaval met De Kampioen te vieren in Rio.

Ook Ben Rottiers liet aan TV Familie weten dat hij een vierde film ziet zitten. Hij vindt de derde film ook de beste van de drie. Tijdens de première in Antwerpen zong Ben ook een kerstlied over De Kampioenen en zong: ‘Misschien zien we elkaar terug binnen een jaar of twee’. Herman Verbuggen laat ook de deur op een kier voor FCDK4. En Jaak ‘Fernand’ liet in een kort interview met onze site weten dat hij zeker weer van de partij zou zijn bij een vierde film.

De derde Kampioenenfilm is uit de zalen. Neg geen 600.000 bezoekers. Dan is de kans groot op een vervolg. Het zal de komende weken en maanden afwachten worden op eventueel nieuws over de vierde film. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen.

UPDATE 11/05

 

Herman Verbruggen vertelde aan het Nieuwsblad dat er toch al gedacht wordt over een vervolg. Momenteel wordt bij iedereen naar de interesse gepolst en ik heb de indruk dat de sfeer positief is. Of er nog een film komt, lijkt dus vooral af te hangen van de producent die het geld op tafel moet leggen.

Niels Destadsbader liet aan de radiozender MNM weten dat op 30 april De Kampioenen zullen samenkomen voor het bespreken van FCDK4. Enkele dagen daarvoor postte Niels op Instagram een foto waar hij & Ben Rottiers kijken naar een voetbalmatch, met onder de foto een zeer opvallend onderschrift. Ben stak ook zijn 4 vingers omhoog.

Na de vergadering werd er niks officieel bekend gemaakt, maar op 10 mei kwam de officiële bevestiging. Er komt een vierde film! Opvallend: Marijn Devalck (Boma) zal toch meespelen nadat hij vorig jaar bekend maakte dat hij definitief wou stoppen. Oscar zal wel niet in de film te zien zijn nadat hij in de vorige film in Afrika bleef. Ook voor deze film zal regisseur Jan Verheyen weer van de partij zijn. De dag nadat het nieuws bekend raakte stonden de kranten er vol van. De film heeft momenteel nog geen titel, maar er is toch al een mogelijke titel opgedoken.

Dit vertelt Jan Verheyen aan het laatste nieuws: “We dachten dat ‘Kampioenen Forever’ de laatste prent ging worden en hebben dus fors uitgehaald. Filmen in Zuid-Afrika is leuk, maar kost veel geld”, licht Verheyen toe. “Toen de acteurs lieten weten dat ze heel graag nog een vierde film zouden maken, hebben we dan ook de financiële kant van het avontuur goed bekeken. Er is nu afgeklopt dat we voor een nieuwe Kampioenenfilm gaan, maar dat we in België blijven.” Na opnames in de Provence, Thailand en het verre Zuid-Afrika kiest de ploeg nu dus voor eigen land. “Zo kunnen we al het geld dat naar verre verplaatsingen zou gaan, aanwenden om toch een volwaardige, straffe Vlaamse film te draaien. Met veel spectaculaire scènes en een uniek slot. In de nieuwe film zullen we de Kampioenenfiguren ook meer tot hun recht laten komen, en stoppen we er meer emotie in. Er is al een basisidee. An Swartenbroekx zal opnieuw het scenario schrijven, maar zij staat nu voor de zeer zware taak om tegen september een compleet verhaal uit te werken. Een race tegen de klok, maar het kan niet anders. De opnames zijn ingepland voor volgend voorjaar, in maart en april.”