info@fcdekampioenen.com

1.Kampioen zijn blijft plezant

Filmvoorstel 3 (2011-2013): Kampioen zijn blijft plezant:

Balthazar Boma, de voorzitter van F.C. De Kampioenen, wil zich met zijn vrouw (Goedele Decocq) vestigen in een wijnkasteel in de Provence. Hij nodigt de hele ploeg uit in de Provence voor een vriendenmatch tegen Saint-Tintin, de ploeg van zijn zakenpartner Albert Tartuffe. Albert is een handlanger van een sjeik en heeft Boma uitgenodigd met bijbedoelingen. Zo probeert hij Boma het wijnkasteel te verkopen.

De vrouwen van de voetballers hebben aanvankelijk weinig zin om mee te gaan, maar vertrekken uiteindelijk toch. Het wordt een lange en bewogen busrit met Fernand Costermans als reisleider. De reis verloopt niet zonder slag of stoot en wat de kampioenen niet weten, is dat Boma wil stoppen met de ploeg.

Het verhaal

De Kampioenen worden uitgenodigd door Albert Tartuffe, een oude vriend van voorzitter Boma voor een vriendschappelijke wedstrijd in de Provence tegen het plaatselijke Saint-Tintin. Tartuffe probeert aan Boma een wijndomein te verkopen waar een steenrijke sjeik van af wil. Boma is namelijk van plan om met Goedele naar Frankrijk te verhuizen en te stoppen met de Kampioenen. Wat Boma niet weet is dat het wijnkasteel waardeloos is. Er komt namelijk een TGV-lijn door het gebied. De jongste Kampioenenvoetballer Ronaldinho wordt, nadat hij door de sjeik verkeerdelijk wordt aangezien voor de Braziliaanse superster Ronaldinho, als pasmunt gebruikt in de deal. De Kampioenen vertrekken met een bouwvallig busje van Fernand Costermans op reis en dit loopt volledig verkeerd.

Onderweg laten De Kampioenen Carmen achter en ze begint daarop in haar eentje aan een lange reis. Doortje en Pol zijn niet veel eerder getrouwd. Doortje heeft beslist om op huwelijkreis naar Lourdes te gaan in dezelfde periode dat De Kampioenen ook naar Frankrijk gaan. Daarom saboteert Pol de huwelijksreis om uiteindelijk toch mee te gaan naar de Provence. Wanneer Doortje dit in Frankrijk te weten komt, is ze woedend en vertrekt naar een klooster. Bieke rijdt een scheve schaats nadat ze het kinderachtig gedoe van Marc beu is. Fernand neemt daarnaast een varken mee om truffels te gaan zoeken in Frankrijk. Onderweg leert Ronaldinho Carlita kennen. Hij neemt haar mee naar Frankrijk en wordt verliefd op haar. Maar Carlita verbergt iets.

Aangekomen in Saint-Tintin wordt Ronald ontvoerd door de sjeik omdat hij de ware plannen van Tartuffe en de sjeik betreffende de villa achterhaalt. De Kampioenen gaan undercover op een feest van de sjeik om Ronald te bevrijden.

Details

Scenaristen: Hec Leemans, An Swartenbroekx, Bart Cooreman, Johan Gevers

Regisseur: Eric Wirix

Opnameperiode: eind april 2013 – eind juni 2013

Première: 18 december 2013

Aantal bezoekers: 765.000

Prijzen: Gouden K voor beste bioscoopfilm (Ketnet)

Productieproces

Eerste ontwikkelingen:

In september 2011 kwamen er opnieuw plannen voor een Kampioenenfilm. Het scenario werd al vanaf januari 2011 geschreven en werd door alle acteurs goedgekeurd. Tevens zouden alle acteurs opnieuw willen spelen in de film. Het scenario werd geschreven door Hec Leemans, An Swartenbroekx, Bart Cooreman en Johan Gevers, die de laatste drie jaar regisseur was van de serie. Het zou volgens Ben Rottiers een nieuw verhaal zijn dat aansluit bij datgene waar de reeks voor staat: entertainment voor de hele familie. Het staat nog niet vast of de film er komt, want de productie is nog niet rond.

Scenario-ontwikkeling:

Op 4 januari 2012 werd opnieuw een bericht de wereld ingestuurd dat er een film komt. De productie zou in handen zijn van Skyline Entertainment, Hec Leemans schreef de plot, die met de scenarioschrijvers van de reeks werd uitgeschreven. Volgens de acteurs is er nog niet echt groen licht gegeven. De contracten zijn nog niet ondertekend, maar alle betrokken partijen hebben inmiddels wel hun goedkeuring gegeven. Dat de film er toch komt is deels te danken aan Hec Leemans, die de strips van F.C. De Kampioenen tekent en begin vorig jaar op de proppen kwam met nieuw verhaal waarin de VRT, de acteurs en het productiehuis Skyline Entertainment zich konden vinden. Marijn Devalck liet weten dat hij geen voorstander van een film was, maar als goede collega wel zou meewerken aan het project. De film stond gepland voor begin 2013, maar dat werd bijgestuurd naar eind 2013 doordat de teksten nog niet klaar waren medio 2012 en de acteurs geen contract getekend hebben. De film zou pas in de lente van 2013 opgenomen worden. Later in 2012 raakte het scenario af, maar werd nog financiering gezocht.

Verdere ontwikkelingen:

Eind 2012 werd bekend dat het Vlaams Audiovisueel Fonds geen 350.000 euro subsidie toekent. Hierdoor komt de film mogelijk in vertraging. Ook werd bekend dat Jacques Vermeire zijn rol als DDT niet kan hernemen door zijn drukke agenda. De opnames zouden van april tot juni 2013 moeten lopen. Volgens Eric Wirix zijn er drie opties: Begin februari het dossier opnieuw indienen, toch doorgaan zonder de steun van het VAF, of het hele project afblazen. De acteurs blijven wel nog steeds achter het project staan. Door gerelateerde subsidies van het VAF valt er 30% van het budget weg. Om het zonder deze steun te doen, zou men 250.000 à 300.000 bezoekers over de vloer moeten krijgen om de kosten te dekken. Intussen vraagt de productie een herkansing bij het VAF omdat het project niet om inhoudelijke redenen werd afgewezen. Volgens producent Eric Wirix was het probleem dat ze te weinig geld hebben om alle goede projecten te ondersteunen. Er wordt nog een bespreking gehouden en op 4 februari wordt een aangepast scenario ingediend. Op 13 juni werd bevestigd dat de film van F.C. De Kampioenen financieel werd ondersteund door Screen Flanders, een Vlaamse economische steunmaatregel voor de audiovisuele sector die via het VAF werkt. De ondersteuning bedroeg een som van 400.000 euro.  Eind juni werd bevestigd dat STAP van Telenet de film financieel ondersteunt.

Productie:

De opnames zouden van april tot juni duren. In april en mei wordt de film in het zuiden van Frankrijk opgenomen, in juni worden er opnames in België gemaakt. Op 31 januari 2013 bevestigde de VRT de komst van de film. Alle hoofdacteurs van het 21ste seizoen van F.C. De Kampioenen zullen in de film te zien zijn. De film wordt op 18 december 2013 in de bioscoop verwacht. In april werd de plot vrijgegeven en werd bekend dat Mike Verdrengh een hoofdrol zal vertolken in de film. Hij neemt de rol van Albert Tartuffe voor zich, de voorzitter van de voetbalploeg Saint-Tintin. Ook Lea Couzin keert kort terug als Ma Vertongen; door het overlijden van acteur Alex Cassiers keert Pa Vertongen niet terug. Joyce Beullens, AmidChakir en Mourade Zeguendi zullen belangrijke rollen in de film vertolken. Ook Johan Museeuw maakt zijn opwachting in de film, in een kleine rol. Begin juni vonden er ook opnames plaats voor de openingscènes met Frank De Bleeckere. Daarnaast keert ook Fred Van Kuyk als Jean-Luc Grootjans terug in een kleine rol.

In april startte Eric Wirix als regisseur met de opnames. Johan Gevers zou deze aanvankelijk regisseren, maar had wat moeite met de grote omvang en trok zich terug als regisseur. Gevers werkte wel mee als regisseur-assistent.

Opnames:

De opnames zijn op 28 april 2013 gestart in Nice. Op 1 en 2 mei werd in Château Diter, een renaissancelandgoed in Grasse, aan de Franse Rivièra gedraaid. Er worden naast dagscènes ook veel nachtscènes gedraaid. Later worden de opnames verdergezet in Avignon, Cannes, Antibes, aan de kanten van Côte d’Azur en in de omstreken van de Mont Ventoux. De buitenlandse opnames werden op 31 mei 2013 afgewerkt, maar vanwege tegenvallende weersomstandigheden en enkele organisatorische problemen moest een deel van de ploeg tussen 12 en 14 juni terug naar Frankrijk voor bijkomende opnames.

Op 3 mei werd de film officieel voorgesteld in Frankrijk. Marijn Devalck bevestigde dat de film het einde van De Kampioenen betekent. Volgens Loes Van den Heuvel maken ze de film niet om zichzelf te bevredigen, maar om in schoonheid te eindigen.

Vanaf 5 juni 2013 werden de buitenopnames in België voortgezet met massascènes op het voetbalveld in Hemiksem voor opening van de film. Op 6 juni vonden er opnames plaats op het dorpsplein van Gaasbeek, op 7 juni in het kasteel van Gaasbeek. Van 10 tot 12 juni vonden er opnames plaats in Sankt Vith en op 13 en 14 juni waren er opnames in Beauraing.

Van 17 tot 21 juni waren er nog opnames in Jeuk en in Gent. De laatste week van juni werden er in Vilvoorde binnenopnames gemaakt in de nagebouwde decors van het café en keuken van Pascale, aangezien de originele decors uit de televisieserie inmiddels vernietigd zijn. Op 3 juli 2013 werd er nog één reeks uitgestelde opnames gemaakt aan een zwembad in Rijsel, nadat ook die medio mei wegviel door de slechte weersomstandigheden.

Bij een setbezoek tijdens de laatste opnamedagen lieten verschillende acteurs verstaan dat er mits voldoende succes misschien tóch een tweede film inzit, op voorwaarde dat de hele groep weer meewerkt en het scenario goed zit. Marijn Devalck gaf echter aan met acteren te stoppen en noemde de kans op een tweede film onbestaande.In een interview enkele weken voor de release van de film had ook An Swartenbroekx het over een definitief einde.

Foto’s van de opnames