info@fcdekampioenen.com

20 jaar Kampioenenstrips

De Kampioenenstrips bestaan dit jaar 20 jaar! Dat moet gevierd worden! In november zal er een special verschijnen en op 14 oktober … komen Hec Leemans en Herman Verbruggen dit in de Standaard Boekenhandel in Mortsel vieren samen met jou.

14 oktober 2017 is een speciale dag in de geschiedenis van de strips van F.C. De Kampioenen. Vandaag zal het 12,5 miljoenste album over de toonbalk gaan! Dit werd gevierd samen met een hapje en een drankje in De Standaard Boekenhandel in Mortsel.

Nieuwsberichten

In het nieuws

Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171015_03133945

Gazet Van Antwerpen: https://www.gva.be/cnt/dmf20171015_03133322/ik-denk-dat-iedereen-stikjaloers-op-ons-zal-zijn

Het Journaal: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/14/12-5-miljoenste-strip-van-f-c–de-kampioenen-gaat-over-de-toonba/

F.C. De Kampioenen-strip verkoopt 12,5 miljoen exemplaren in twintig jaar

ANTWERPEN – De stripversie van FC De Kampioenen, die twintig jaar geleden voor het eerst verscheen, rondt deze week de kaap van de 12,5 miljoen verkochte exemplaren. Geen enkele strip-spin-off van een Vlaams televisieprogramma deed ooit beter. Ook nu er al jaren geen nieuwe afleveringen van de televisieserie gemaakt worden, houdt het succes van de strip aan.

20 jaar F.C. De Kampioenen.

Het idee om een stripversie van FC De Kampioenen te gaan maken, komt van Hec Leemans, die op dat moment vooral bekendheid genoot met de realistische avonturenstrip Bakelandt. De verkoop van Bakelandt ging gestaag achteruit waardoor ik vond dat ik een beetje vooruit moest denken, en met iets nieuws moest komen. Ik zag het niet meer zitten om van nul te beginnen, en een nieuwe strip met totaal onbekende personages  te lanceren. In het beste geval zou ik er dan tien jaar over doen om er misschien een matig succes van te maken. Op de een of andere manier had ik dus een onderwerp nodig dat al bekend was bij het publiek.

Hec Leemans dacht aan F.C. De Kampioenen. Hij ontwikkelde getekende versies van de verschillende personages, en trok ermee naar de VRT en naar Standaard Uitgeverij. Leemans: “Bij de uitgeverij hadden ze er wel oren naar, al zagen ze het als een beperkt experiment. De toenmalige uitgever had voor het eerste album een oplage van 15.000 exemplaren vooropgesteld, maar de vertegenwoordigers, die de titel bij de winkels aanboden, lieten meteen weten dat dat niet genoeg zou zijn. Het werden er 50.000, meteen gevolgd door herdrukken van 15.000 en 5.000 exemplaren. We bleken onmiddellijk veel lezers te hebben. Tijdens het eerste jaar van de FC De Kampioenen-strip verkochten we in totaal 250.000 albums van de reeks.

De eerste drie jaar van FC De Kampioenen ging de verkoop van de albums gestaag achteruit. Alle reeksen hadden het toen moeilijk.  Bij een directiewissel werd er vastgesteld dat er nooit herdrukken waren geweest van FC De Kampioenen.  Het jaar daarop verdubbelden de verkoopcijfers.  Sindsdien moet niemand nog overtuigd worden van het potentieel van de serie. Van FC De Kampioenen verschijnt volgend jaar het honderdste album.

In 2011 startte Leemans nog een aparte reeks op rond het populairste personage uit de reeks, Markske. Vertongen & Co werd geboren. De stripreeks wordt getekend door Wim Swerts en Luc Vanasten van Lighthouse Producties. Voor FC De Kampioenen doet Leemans alle creatieve werk zelf, voor Vertongen & Co schrijft hij enkel de scenario’s. De Franse topscenarist François Cortegianni schreef ook al enkele scenario’s van de reeks. Van Vertongen & Co verschijnt volgend jaar ook alweer het 25ste album.

Updates

Volg hier het laatste nieuws over deze speciale gebeurtenis! Met dank aan Standaard Boekenhandel Mortsel!

21.00 uur

Het feest is voorbij! Het fotoalbum vind je hier. Met dank aan Standaard Boekenhandel Mortsel en WPG.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

12.00 uur

Hoera! Het 12,5 miljoenste album is over de toonbank gegaan, mijn gedacht!

11.00 uur

Het is van start gegaan! Vanavond vind je een verslag van deze dag in Het Journaal op één.

10.00 uur

Ze zijn er helemaal klaar voor! Jij komt toch ook?